Slab apetit
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam psa, boxera kujicu, stara je 2 godine. Često povraća i ponekad nema apetit, pa je dosta mršava... Mršava je od kad smo je dobili, a tek nedavno je počela da povraća i gubiti apetit. Znate li možda razlog? Išli smo kod veterinara, i rekao je da je moguće zbog hrane, hranu smo promenili, ali nije se ništa poboljšalo... Hvala unapred! Valentina

O: Gubitak kilograma (inanitio, kaheksija) je poremećaj telesne supstance i energetskog bilansa i postaje patološki kada dostigne fazu u kojoj pas smanjuje radnu sposobnost. Gubitak kilograma pratiće trajni nedostatak proteina (esencijalnih aminokiselina), vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

 

Gubitak kilograma se često javlja kao posledica drugih bolesti, kao što su bolesti usta i zuba, hronične bolesti želuca i creva, parazitske invazije, hronične zarazne bolesti, hronične intoksikacije, poremećaji rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem (štitne žlezde, pankreasa, nadbubrežne žlezde). ..).

 

Ponekad je gubitak kilograma rezultat poremećaja gutanja, stenoze i dietiričnosti jednjaka, malignih tumora itd.

 

Gubitak kilograma se obično razvija postepeno. Prvo, životinja počinje da mršavi, a kada vidljivo smrša, njene kosti se ističu i konture tela postaju glatke.

 

Takođe je pisala o mršavosti, g. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr med u svom odgovoru Mršavost psa. Lečenje mršavljenja je uspešno samo ako je uzrok poznat i ako se može ukloniti. Važno je urediti ishranu, odnosno promeniti ishranu, uvesti dovoljnu količinu proteina, minerala i vitamina, zatim poboljšati uslove života, pravilnom ishranom i štednjom od posla.

 

Etiološki tretman mora biti usmeren na primarnu bolest. S obzirom da je ovo mlada životinja, a niste mi rekli kojom hranom je hranite, preporučujem upotrebu superpremijumske hrane (Roial Canin, Eukanuba, Hill's, Brit Care, Pro Plan ...) za štenad koja je kalorična i hranljiva uravnoteženo, a možete dodati i tablete kvasca i brašno od morskih algi.

 

Neophodno je posetiti ambulantu kako bi se pravilno sprovela dijagnoza i videlo zdravlje bubrega, jetre i digestivnog trakta, a po potrebi i lečenje.

 

OZNAKE: