Otežano mokrenje psa starije dobi
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dvanaestogodišnjeg zlatnog retrivera i pošto je bio ozbiljno bolestan u trećem mesecu, imao je periode od nekoliko dana kada je mokrio jako, tj. mokraća kaplje. Pitam se kako mogu da olakšam mokrenje jer veterinar kaže da ne zna tačno o čemu se radi, pa ne može da da nikakve lekove. Hvala, Antonina.


O: Kod muškaraca obično dolazi sa godinama. Smatra se da nivo testosterona igra presudnu ulogu u tome, jer utiče na mišiće bešike (sfinkter) koji omogućavaju mokrenje ili zadržavanje mokraće. Kod starijih muškaraca nivo testosterona može biti spušten, što rezultira inkontinencijom. Pored toga, kod muškaraca, pojava inkontinencije može biti povezana sa oštećenjem mišića uretre i bešike. Smatra se da je inkontinencija vrlo retka kod muškaraca mlađih od 9 godina, a kod muškaraca se može javiti nakon kastracije jer uklanjanje spolnih žlezda smanjuje proizvodnju testosterona.

Generalno, urinarna inkontinencija je poremećaj kod kojeg životinja nije u stanju da zadrži urin. Uzroci inkontinencije su mnogi i mogu biti locirani na bešici, uretri, delovima mozga i kičmene moždine odgovorni za kontrolu mokrenja i hormonski uslovljeni. Postoje i zdravstveni problemi kod kojih je povećano izlučivanje urina, poput upale bešike, što nije istinska inkontinencija, ali životinja ne može u potpunosti da kontroliše mokrenje zbog povećane potrebe za mokrenjem. Psi koji imaju delimičnu blokadu urinarnog trakta kao rezultat tumora ili mokraćnih kamenaca takođe mogu imati problema sa inkontinencijom. Nemogućnost potpunog pražnjenja bešike zbog blokade urinarnog trakta dovodi do prekomernog punjenja bešike, zbog čega deo urina curi oko mesta blokade prolaza zbog povećanog pritiska.

Preporučio bih vam da pokušate da razgovarate sa svojim veterinarom o mogućnosti dodatnih testova za utvrđivanje bilo kakvih zapaljenskih procesa (npr. Uzimanje uzorka krvi, vađenje urina itd.), Kao i davanje kapi Propalina. Ove kapi su namenjene kujama koje ne mogu da zadrže urin (inkontinencija), ali pokazale su se vrlo efikasnim i kod muškaraca. 

 

OZNAKE: