Lažna trudnoća i sterilizacija kuje
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Zanima me, ako mi kuja (1 god. i 2 meseca) bude imala lažnu trudnoću, hoće li moći da se sterilizuje u to vreme? Andrej

O: Sterilizacija je operativni zahvat kojim odstranjujemo reproduktivne organe (jajnike i maternicu) ovariohisterektomija. Zahvat se izvodi u fazi anestrusa (period polne neaktivnosti) kada su polni organi u mirovanju, otprilike 2-3 meseca nakon teranja. Zahvat se obavlja u opštoj anesteziji i traje oko sat vremena što zavisi o veličine ženke i pristupačnosti jajnika. Nakon zahvata kujica mora da miruje. Hranu i vodu obično ne nudimo isti dan kada je operisana iako je oporavak vrlo individualan. Tako su neke kujice već za nekoliko sati na nogama i traže hranu.


Lažni graviditet je stanje u kojem se kuja koja nije gravidna ponaša i iskazuje fizičke znakove tipične za graviditet.

Javlja se pred kraj diestrusa oko 60-og dana, što je ujedno i prosečno vreme trajanja fiziološkog graviditeta, i stoga nije čudno što vlasnici često zamene ovo stanje s pravim graviditetom. Lažni graviditet je stanje koje je prolazno nije potrebna intervencija veterinara, svi gore spomenuti znakovi sami se povlače nakon 2–3 nedelje. Razlog za veterinarsku intervenciju postoji u težim slučajevima sa izraženim kliničkim znakovima, a u svrhu ubrzavanja njihovog nestanka.

Zbog hormonski uslovljenih promena na polnim organima kuja u navedenom periodu, preporučujem vam da sterilizaciju odgodite. Nastalo stanje dovodi do jače prokrvljenosti celog genitalnog trakta i trbušne regije u kojoj se obavlja sam hirurški rez. U poređenju sa periodom van ciklusa (anestrija), povećana je mogućnost komplikacije zahvata u smislu krvarenja.

 

OZNAKE: