Podloga za iguanu
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedno pitanje vezano za podlogu za iguanu. Pre je u terarijumu imala treset (sad je pesak jer se lakse čisti) pa me zanima šta se može desiti ako iguana slučajno pojede pesak? Da li ga izbaci izmetom ili može biti nekih problema?
Unapred hvala! Dane.

O: Iguane nastanjuju široko geografsko područje: od Meksika do juga Brazila i Paragvaja. Žive u područjima kišnih šuma, u blizini izvora vode kao što su reke i jezera. Većinu vremena ipak provode na granama drveća.

Pesak je podloga koja ne odgovara iguanama. Pojede li životinja uz hranu i pesak, velika je mogućnost da će se javiti probavne smetnje. One mogu biti, već prema količini pijeska, prolazne ili vrlo ozbiljne. Male količine peska životinja će izbaciti izmetom. Ipak, postoji velika verojatnost da pesak kao talog uspori crevnu peristaltiku,pa da kasnije izazove celi niz probavnih smetnji. Isto tako može zatvoriti lumen creva i dovesti do uginuća životinje. Podloga za iguane trebala bi biti krupno granulirana kora drveta ili tepih od veštačkih materijala koji se lako pere i čisti.