Kornjačica ne jede
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam Yellow-bellied Slider kornjaču oko 2 nedelje... U pet shopu su mi dali da je hranim račićima, ali na internetu sam pročitala da ona ima poduži jelovnik. Međutim, čime je god hranili ona ništa nije probala ili je bar niko nije video da jede... Da li je li stidljiva da se hrani pred "publikom" ili stvarno ništa ne jede? Ne znam šta da radim, svaki savet bi bio koristan. Hvala, Ivana.

O: Yellow Bellied Slider (Trachemys scripta scripta) je vodena kornjača. Po načinu prehrane je svejed, što znači da joj je hrana biljnog i životinjskog porekla.

Međutim, ona je ipak primarno mesojed. Hranite je dehidriranim račićima, ribom, crvićima, insektima. Prehranu joj obogatite salatom (endivija), mrkvom, jabukom, kruškom, jagodom ili dinjom. Nove vrste hrane uvodite postepeno i u manjim količinama kako biste izbjegli probavne smetnje.

Niste naveli dob vaše kornjače, ali pretpostavljam da je još malena, pa vam preporučujem da joj ponudite neku od hrana za mlade vodene kornjače. U ponudi Pet centra su: Reptomin Baby "Tetrafauna", Raffy Baby-gran "Sera" ili Probaby "JBL". Veličinom granula i sastavom potpuno su prilagođene malim kornjačama i zadovoljavaju sve potrebe organizma u ovoj zahtevnoj fazi razvoja.

Osim navedenog, posebnu pažnju trebate da posvetite uslovima držanja. Kornjačica bi trebala da bude u zagrejanoj vodi (oko 25°C) obzirom da je to vrsta čija temperatura i aktivnost zavise od temperature okoline. Hladna životinja postaje neaktivna, prestaje da jede ili uopšte ne jede. Nastojte da voda koju zamenjujete bude odstajala, najbolje preko noći i u otvorenoj posudi. Za kondicioniranje vode ove vrste kornjača možete koristiti i preparat u obliku kamena, koji je ujedno i dobar izvor minerala, i vitamina B1 (Turtle conditioner "Nutrafin").