Tablete za mučninu
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam dvogodišnjaka maltežanina i on je u poslednje vreme vrlo nemiran i nervozan i ponekad povrati tokom duge vožnje. Često putujemo na relaciji Dubrovnik-Zagreb, pa me zanima mogu li mu dati Draminu i koliko za njegovu težinu od 5,5 kg ili možda neku drugu tabletu po vašoj preporuci? Hvala unapred na odgovoru, Ivona

O: U ponudi Pet-centara za mučninu tokom vožnje nudimo Dia-calm tablete na prirodnoj bazi. Sadrže đumbir, koji se dugo koristi za smirenje mučnine, valerijane; biljka koja deluje umirujuće i hmelj. Koristi se u slučajevima putovanja, smirivanja straha od groma, petardi i promena u okruženju i smirivanja u drugim stresnim situacijama.

Aktivna supstanca u tabletama Dramina je dimenhidrinat. Dimenhidrinat je antihistaminik (H1) čija je upotreba prvenstveno antiemetik (protiv povraćanja), posebno kod bolesti kretanja.

Glavno dejstvo dimenhidramina je inhibicija acetilholina, jer inhibira vestibularnu stimulaciju koja se javlja tokom bolesti kretanja i vrtoglavice. Efekat traje do 3 sata. Efekat je takođe sedativan (smirujući) zbog svog antimuskarinskog dejstva.

Doza za psa je 25-50 mg i može se davati jednom do tri puta dnevno. Jedna Drama tableta sadrži 50 mg dimenhidrinata, što znači da ćete štenetu dati 1/4 (ako je manje od 5 kg) na 1/2 tablete. Tabletu treba dati pola sata pre putovanja.

Doza za mačku je 12,5 mg i može se davati jednom do tri puta dnevno. Daćete mački 1/4 tablete, pola sata pre putovanja.

 

OZNAKE: