Osteosarkom
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam sedmogodišnjeg bernardinca. Pre 3 nedelje počeo je da šepa na prednju levu nogu. Odveli smo ga veterinaru i rekao je da je reč o infekciji ili sarkomu, ali testovi krvi su dobri, pluća i bubrezi su dobri. Pitam se da li mogu da vidim kroz test krvi da li je rak ili moram da sačekam nalaze patologije? Zanima me to jer mislim da ako su rezultati krvi dobri da nema razloga za paniku! A ako je to ipak sarkom kostiju, pitam se šta dalje? Veliki pozdrav! Proleće

O: Osteosarkom je drugi najčešći primarni maligni tumor kostiju. Može se javiti u bilo kojoj dobi. Često se širi na pluća. Tumor obično uzrokuje bol i otok. Za tačnu dijagnozu neophodna je biopsija. Osteosarkomi se obično leče kombinacijom hemoterapije i hirurške intervencije. Najčešće se prvo primenjuje hemoterapija; bol se često smanjuje tokom ove faze lečenja. Zatim se tumor uklanja hirurški.

Stabilna krvna slika sa vrednostima u granicama normale sigurno je dobar pokazatelj opšteg stanja životinje, ali u takvim slučajevima medicinari se na nju ne oslanjaju. Uvek možete kontaktirati specijaliste Klinike za hirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu za drugo mišljenje.

 

OZNAKE: