Životni vek crvenouhe kornjače
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Obraćam vam se jer sam pretražio sve moguće internet stranice, raspitao se kod širokog kruga ljudi, ali niko ne zna da mi kaže kolika je zapravo očekivana životna do crvenouhe kornjače u zatočeništvu? Moja će za par meseci da napuni 17 godina stvarno me zanima koliko mi možemo očekivati da će ona još živeti? Ne hibernira, jedino po čemu se vidi da je ostarila je tamna boja oklopa, ali inače ne znam kako bih video znakove starenja, pliva normalno, sunča se, nema nekih promena...
Dario

O: Trachemys scripta elegans ili crvenouha kornjača je životinjska vrsta koja u prirodi živi u slatkim vodama, u poluvodenom okruženju jezerceta, potoka i reka. Podrijetlo vuče iz južnih dijelova SAD-a.

Ove kornjače vole peskovita dna i umerenu vegetaciju pa zahtevaju suvu, toplu kopnenu površinu i puno tople vode za plivanje. U kućnim uslovima narastu oko 25 cm u dobi oko 3-7 godina, a ženke su krupnije od mužjaka koji dostigne dužinu oklopa oko 20 cm.


Smatra se da u prirodi mogu doživeti 20 godina, a u zatvorenosti i preko 40 godina. Naravno,to zavisi u koliko dobrim uslovima se drži, hrani.