Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas kada je napolju samo zabije njušku u travu i traži urin od drugih pasa da bi polizao to i samo ga to interesuje kada je napolju. Pa mi nije jasno zašto to radi?! A drugi problem, tj. pitanje je: mislim da je previše mršav, on ima 1 godinu i 9 meseci i trebao bi da bude deblji, pa me zanima čime da ga hranim, kako bi uvečao malo kilažu? Hvala unapred, Ana


O: Osnovno čulo kojim se pas orjentiše u svojoj okolini je miris. Mirisom pas reaguje na postojeće stanje u okolini, ali i na sve promene koje se u njoj dešavaju.

Sve materije imaju svoj miris. Neke odaju jači, intenzivniji miris, a druge slabiji. Svi psi imaju nagonsku potrebu da sve onjuše - mesta, ljude, druge pse. Miris pruža psima razne vrste informacija, pošto imaju i oko milion puta osetljiviji miris od našeg.

Po gore navedenom, nije ništa neuobičajeno što Vaš pas dok ste u šetnji stalno nešto njuška i miriše, to nije uvek urin drugih pasa već materije čije mirise naša čula ne mogu registrovati i prepoznati.
a
Inače psi urinom obeležavaju svoju teritoriju tako da drugi pripadnici te vrste znaju kog pola, snage i koje zrelosti je pas na čijem prostoru se nalaze. Takođe tako se saznaje da li je u blizini ženka spremna za parenje.
a
Prema standardima, visina mužjaka je 30-35 cm a težina je 10-14 kg, ženke su visne 30-35 cm, težine 8-12 kg. Ukoliko je potrebno da Vaš pas dobije na težini, hranite sa nekom od hrana koja ima visok energetski  sadržaj.  

OZNAKE: