Kako brinuti za sitnije i naizgled zaostalo štene u leglu
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ženka Shih-Tzua okotila je 7 štenaca. Jedno štene kao da nije iz legla. Znači dlakavost je manja i ona je puno sitnija za razliku od drugih štenaca koji su bucmastiji i dlakaviji. U čemu je problem, hoće li kasniti sa razvojem i hoće li biti kao ostali štenci? Hvala, Darija

O: Najčešći razlog zbog kojeg tek okoćeno štene naizgled zaostaje za svojom braćom i sestrama je loša placentacija (stvaranje placente koja slabije prehranjuje plod tokom graviditeta). Takođe uzroci mogu biti i urođene mane, veličina legla, starost kuje...

Takvi su štenci manji i slabiji od ostalih pa su iz tog razloga u nepovoljnijem položaju. S obzirom na veličinu i često slabiji refleks sisanja moraju se "takmičiti" s ostalima (većima i jačima) za majčino mleko (bez kojeg često ostanu ili dođu na red poslijednji). Neretko dolazi do situacije da takvu štenad majka odbacuje i više se posvećuje onima koji su naizgled zdraviji. To je jedan od oblika prirodne selekcije i opstanka najjačih. Takođe takva su štenad podložnija razvoju raznih bolesti. Isto tako stopa smrtnosti kod štenadi niske porođajne mase u prvim nedeljama života veća je nego kod štenadi normalne porođajne mase.

U nekim slučajevima zna se da se dogodi da naizgled zaostala štenad sustignu svoju braću i sestre (naravno uz adekvatnu negu i ishranu i češće u slučajevima ako prežive prvih 6-8 nedelja nakon okota) pa se razviju u normalne jedinke.

Takvi štenci zahtevaju dodatni angažman vlasnika pa bi bila preporuka posetiti veterinara koji će pregledati štene (eventualno isključiti urođene defekte ili druge bolesti) i dati detaljne instrukcije o nezi takvih štenaca.

OZNAKE: