Povratak

Tropske ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ribe

Bavljenje akvaristikom zahteva puno ljubavi i predanosti.  Akvaristika je jedan od najstarijih ljudskih hobija. Vrlo široka paleta disciplina izučavanja akvaristike od vrsta uređenja, tehničkih uslova, vrsta ribica i vrsta rastinja pretvorile su akvaristiku u vrlo kompleksan hobi. Iako pomalo zahtevan, akvaristika je zapravo vrlo koristan hobi.

 

Slatkovodni tropski akvarijium

 

Uređenje tropskog akvarijuma vrlo je kompleksan posao, iako uz malo volje i želje i poštivanja osnovnih postulata akvaristike, kao i korišćenjem različite opreme koja je danas svima dostupna, nije preterano zahtevno.

 

Slatkovodni tropski akvarijum je vrlo čest u moderno opremljenim domovima i raznim privatnim i javnim prostorima. Osim što su lepo uređeni tropski akvarijumi vrlo dekorativni,  imaju i dokazane terapeutske učinke.

 

Šarolikost i paleta raznih boja koju čine stanovnici akvarijauma (ribe i biljke) čine ga idealnim izborom koji može „oživeti“ svaki prostor.

 

Prilikom uređenja tropskog akvarijuma potrebno je paziti koje ribe i biljke se mogu kombinovati. Kako se na tržištu nalazi veliki broj različitih vrsta riba i biljaka potrebno je malo iskustva i ponešto znanja kako bi se izbegli mogući problemi koji nastaju kombinovanjem nekompatibilnih riba i biljaka.

 

Tropski akvarijiumi se dele u nekoliko glavnih grupa sa mnogo podgrupa kojih ima gotovo koliko i akvarijuma. Niti jedan akvarijum nije isti, svaki je poseban na svoj način pa se ne može reprodukovati, odnosno kopirati u drugi. Uglavnom se dele na akvarijume sa živorotkama (guppy, platy, molly, švert), ciprinidima (barbusi), tetrama (kardinal, kongo, limun, serpa), ciklidima (afrički i američki) ili na akvarijume koji pokušavaju reprodukovati određene geografske biotope, kao što su na primer jezero Malawi ili Tanganyika, sa mnogobrojnim vrstama predivnih ciklida, amazonski biotopi (različiti američki ciklidi, živorotke ili tetre), biotop Azije (barbusi, zebrice, botie, cooliji) i sl.

 

Tropske ribice su po pravilu šarenije i življih boja nego hladnovodne ribice, tako da tropski akvarijiumi dozvoljavaju puno veću kreativnost i maštovitost u uređenju akvarističkog prostora. Lepota tropskog akvarijuma sigurno pleni pažnju svakog posmatrača.

 

Za razliku od hladnovodnog akvarijuma, tropski akvarijiumi zahtevaju nešto više opreme. Od osnovne opreme potrebno je imati grejač, filter, pumpu za vazduh i rasvetu. Kako su u tropskim akvarijumima zastupljene ribe iz različitih biotopa širom sveta, tako su  biološki kao i fizikalno-hemijski parametri potrebni za život riba vrlo različiti. Ono što čini glavnu razliku od hladnovodnog akvarijuma je temperatura vode, a okvirno možemo govoriti o 25°C.