Povratak

Kraljevski piton

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
piton3

Jesam li prava životinja za tebe?

Kraljevski piton (Phyton regius)  je među ljubiteljima zmija vrlo zastupljen kućni ljubimac. Neotrovna je zmija poreklom iz Afrike. Zbog svojih dimenzija (konačna dužina tela je između 1 i 1,5 metar), relativno mirnog i staloženog tempermenta odličan je izbor za terariste početnike kao i za „veterane“ teraristike. Skromnih je prohteva po pitanju smeštaja i hrane. Od zmija, pa tako ni od kraljevskog pitona, ne treba očekivati privrženost iako oni prepoznaju vlasnika i reaguju na njegovo prisustvo.  

    

Odakle dolazim?
Prirodno stanište Kraljevskog pitona su  tropske šume i suve savane zapadne i centralne Afrike. Obitavaju i na tlu i na drveću. Ove zmije aktivne su u sumrak i tokom noći, dok se danju odmaraju i spavaju.

 

Gde volim da živim?
Minimalna dimenzija terarijauma za Kraljevske pitone je 120x60x60 cm. Najbolja podloga za terarijum je mešavina treseta, coco bricka i chip barka. Idealna visina podloge je 10 cm.  U terarijum je potrebno postaviti nekoliko grana po kojima se zmija može penjati. Terarijum mora imati vlažni i suvi deo.  U vlažnom delu potrebno je obezbediti posudu (bazen) sa dnevno svežom vodom koji se prilagođava veličini zmije. Temperatura suvog dela, odnosno mesta za sunčanje treba biti u rasponu od   27°C do 35°C po danu, dok je po noći potrebno obezbediti 20°C do 25°C. Temperatura vlažnog dela mora biti oko 25°C.

 

Temperaturu obezeđujemo terarističkim grejačima (u obliki kabla ili pločasti grejač) zatim lampama sa usmerenim svetlom koje se postavljaju iznad mesta predviđenog za sunčanje.  Osim temperature bitan parametar je i vlaga vazduha koja se mora održavati u rasponu od 75% do 85%. Vlaga vazduha se reguliše evaporacijom vode iz bazena kao i prskanjem terarijuma. Terarijum je potrebno prskati (vlažiti najmanje svaki drugi dan, odnosno po potrebi u zavisnosti od trenutne vlage vazduha u terarijumu).  Osim reflektorske lampe sa usmerenim svetlom iznad mesta za sunčanje terarijum treba osvetleti specijalnim fluo cevima koje emituju UVA/UVB deo spektra. 

 

Kako sa mnom postupati?

Kraljevski pitoni su relativno mirne i staložene zmije, ali ne vole previše fizički kontakt. Ukoliko počnete sa privikavanjem na dodir dok je zmija mlada, imate prilične šanse za uspeh. Pažljivim posmatranjem zmije vrlo brzo možete otkriti kuda voli da se kreće, šta voli da jede i gde voli da se sunča.

piton

 

Šta rado jedem?

Ako se pravilno hrane, kraljevskim pitonima telo postane lepo oblikovano i oblo. Ishrana zmija je poprilično jednostavna. U prirodi jedu male glodare, a poješće i pticu ako uspeju da je uhvate. U zatočeništvu osnovnu hranu predstavljaju miševi i pacovi što zavisi od veličine zmije.  Kraljevski pitoni poste od oktobra do aprila kada dnevna temperatura ne bi smela prelaziti 32°C. Kako bi se agresija Vaše zmije svela na najmanju moguću meru možete je hraniti izvan terarijuma u priručnoj kutiji čime se zmija navikava na kontakt, a ona sama se oseča sigurnom i izvan terarijuma. 


Održi me fit i zdravom

Kako su zmije uglavnom vrlo otporne životinje i retko obolevaju najvažnije je održavati higijenu terarijuma na način da se iz terarijuma redovno uklanja izmet i presvučena koža. Takođe i redovno menjajte podlogu i obezbedite dnevno svežu vodu. 


Razmnožavanje

Kraljevski pitoni su polno zreli u periodu  od 3-5 godina. Prve tri godine života rastu u proseku 30-ak centimetara godišnje.

 

Volim li društvo?
Kraljevski pitoni nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se navikne na svog vlasnika, njima se može manipulisati bez većih poteškoća. Potrebno je naglasiti da mogu biti i agresivni ukoliko smatraju da je ugrožena njihova teritorija i to pogotovo za vreme presvlačenja.

 

Spisak za kupovinu: