Povratak

Tarantula - Grammostola rosea

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tarantula3

Jesam li prava životinja za tebe? 

Grammostola rosea je miran i neagresivan pauk. Preporučuje se početnicima, jer nije zahtevna za držanje. 

Odakle dolazim?
Tarantule su velika grupa dlakavih pauka koji pripadaju porodici Theranophosinae, a Grammostola je jedna od 800 vrsta. Živi u pustinjama i suvim predelima Južne Amerike (Argentina, Bolivija, Čile). Boravi na tlu, nastanjuje već iskopane i napuštene jazbine ili plitke rupe pod drvećem. Može biti u dve boje: tamno siva do smeđa sa rozikastim dlačicama i roze cephalotoraxom (''glavom'') ili sa crvenim dlačicama i tamno sive do smeđe boje tela. Odrasle jedinke narastu 12-16 cm (telo 6-7 cm, a raspon nogu 14-15 cm). Ženke su krupnije od mužjaka. Životni vek im je 25-30 godina. Ženke se nastavljaju presvlačiti i nakon polne zrelosti pa tako produžavaju životni vek, dok mužjaci dožive 10-12 godina.

Gde volim da živim? 

Za smeštaj se koriste terarijiumi  koji nisu visoki, otprilike 30x25x25 cm,  sa otvorima za vazduh i pokretnim vratima koji pružaju dovoljno prostora za manipulaciju  sa paukom, hranom, vodom i podlogom.  Podloga je treset  koja se stavlja u debljini 5-10 cm, kako bi pauk mogao iskopati plitku rupu i komadi  kore ili drveta.  Optimalna temperatura u terarijumu  je  24-28°C, a vlaga oko 60%. U terarijumu mora biti  manja posudica sa vodom kako se  mlada tarantula ne bi utopila.  Na nižim temperaturama  pauk postaje manje aktivan pa ne bi smela pasti ispod 18°C. U vreme presvlačenja  trebalo bi povećati procenat vlage.  

 

Kako sa mnom postupati?

Tarantule su kućni ljubimci koje uglavnom gledamo u terarijumu, jer će ljudski dodir shvatiti kao pretnju i pokušaće pobeći, ugristi ili ispustiti iritirajuće dlake.  Kod nekih ljudi se u kontaktu sa njenim dlačicama mogu razviti znaci alergije (crvenilo, svrab i osip), a ugriz će izazvati  bolni otok i crvenilo oko mesta ugriza. Individualne su razlike u rekaciji pojedinih osoba na njen otrov.  Pošto je mirna vrsta , može se naviknuti na držanje u rukama uz maksimalnu smirenost i strpljenje. Nagli pokreti ili vibracije mogu uplašiti pauka koji se može povrediti ako padne sa veće visine, a vlasnik bi mogao otkriti koliko je bolan  njegov ugriz.

 

tarantula1

Šta rado jedem? 

Hrane se živom hranom: bubašvabe, skakavci, cvrčci, crvi, a odrasle jedinke mogu ponekad pojesti i male jednodnevne miševe (pinky). 

 

Održi me fit i zdravom 

Tarantule su vrlo retko sklone bolestima. Tarantule uzete iz prirode najčešće imaju neku vrstu parazita što je vrlo retko kod tarantula koje su uzgojene u zatočeništvu.  Najčešće bolesti ili povrede u zatočeništvu su dehidracija, nedostatak vlage i povreda pauka zbog pada sa visine.  Tarantule većinu potrebne tečnosti dobijaju iz hrane-plena kojeg uhvate, ali im obavezno moramo obezbediti posudicu sa vodom. Dehidracija se može prepoznati kroz smanjenje obima i oblika abdomena pauka, njegovu tromost i odbijanje hrane, na kraju i smrću. Prilikom povrede može doći do loma udova, koji će se regenerisati nakon par presvlačenja ili do pucanja abdomena što može biti smrtonosno.

 

Zdravlje 

Tarantula je zdrava kada  je:

- aktivna

- hrani se redovno

- presvlači se dok raste

 

Razmnožavanje 

Relativno se lako pare, a nakon uspešnog parenja ženka može imati oko 400 jaja za koja  naprvi svilenu čauru (kokon), koju pažljivo čuva. Nakon nekoliko meseci iz jajašaca će se izleći mladi pauci koji tek nakon prvog presvlačenja izlaze iz kokona. Nakon izlaska iz kokona mladi su samostalni i počinju se brinuti za sebe.  

 

Spisak za kupovinu: