Povratak

Škorpion

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
skorpion

Jesam li prava životinje za tebe?

Najčešće držani škorpioni kao kućni ljubimci su veliki kraljevski škorpion Pandinus imperator i škorpioni iz roda Heterometrus. Heterometrus je sličan kraljevskom škorpionu, ali su mu kandže puno glađe sa par čekinja. Veliki su oko 15 cm, mužjaci su uvek nešto manji.

 

Škorpion je noćna životinja i idealan je ljubimac za one koji će se zadovoljiti uživanjem u posmatranju i što ređem diranju škorpiona. Diranjem se osećaju ugroženo pa mogu ugristi, štipnuti ili ubosti repom, a to im takođe predstavlja i veliki stres. Žive 6-8 godina što predstavlja dugoročnu obavezu. 

 
Odakle dolazim?
Stanište su im jazbine kišnih šuma Afrike i Azije.

 

Gde volim da živim?

Terarijum u koji ćete smestiti škorpiona treba biti tri puta duži i dva puta širi od škorpionove krajnje veličine. Terarijum ne sme biti niti prevelik jer im može otežati lov plena. Ako je u terarijumu više škorpiona svaka jedinka mora imati obezbeđen prostor za sebe i mesto za skrivanje (komercijalna mesta za skrivanje za gmizavce, napuknuta tegla od cveća, komad drveta...). Ako se primete bilo kakve naznake agresije potrebno ih je razdvojiti. 

 

Temperatura u terarijumu mora biti 25 -30°C i održava se grejačima. Ne preporučije se da grejač stavite na dno jer kad škorpionu postane pretoplo zakopavaju se sve bliže grejaču što dovodi do dehidracije. Najbolje je grejač postaviti sa strane kako bi temperatura u terarijumu bila različita. Preporučuje se da poklopac na terarijumu ima rupe za ventilaciju. Vlažnost bi trebala biti 60-80% uz obaveznu plitku posudicu sa vodom. Noćne su životinje zbog čega nije potrebna UV lampa već samo lampa za noćno posmatranje. Podloga je zemljana (komercijalna podloga za terarijume) dubine 10-15 cm da mogu iskopati rupe.  

 

Kako sa mnom postupati?
Preporučuje se što ređe dirati škorpiona, a hvatatajte ga specijalizovanom hvataljkama koje imaju zaštićene krajeve mekanim materijalom. Hvata se hvataljkom za rep. Pandinus neće napasti tako lako osim ako nije reč o gravidnoj ženki. Reakcije na ubod su od nikakvih simptoma do blage upale, slično kao kod uboda pčele. Ubod Heterometrusa izaziva jače simptome

 

scorpion3

Šta rado jedem?

Hrane se cvrčcima, bubašvabama, crvima (odraslom kraljevskom škorpionu treba 3-6 odrasla crva nedeljno) uvaljani u vitaminsko mineralni prah. 

 

Održi me fit i zdravim

Optimalna temperatura i vlaga su ključne. Ventilacija na terarijumu sprečava pojavu plesni i gljivica. Živu hranu pre konzumacije potrebno je posipati vitaminsko mineralnim prahom dva puta nedeljno. 

 

Zdravlje

Škorpion je zdrav kada:

-se šest puta presvuče do polne zrelosti

-mladi škorpioni puno jedu, uvek imaju apetit i upadljivo rastu (izuzetak su stariji mužjaci koji znaju postiti mesecima)

-nije niti premršavi niti predebeo

 

Razmnožavanje:

Ženka i mužjak u terarijumu moraju imati ravnu površinu na kojoj plešu "ljubavni ples", uhvativši se štipaljkama prilikom udvaranja.

 

Pandinus ženka rađa 10-25 potpuno belih 1,5 cm dugačkih malih škorpiona, nakon graviditeta koji traje godinu dana. Mladi se presvlače oko sedam puta i polno su zreli nakon 3-7 godina.

 

Heterometrus ženka gravidna je 5-6 meseci i mladi se presvlače oko sedam puta do polne zrelosti nakon 1-2 godine. Ženka nosi mlade na leđima 1-2 nedelje i kada sami počnu tražiti hranu i prvi put se presvuku potrebno ih je odvojiti svakog u svoj terarijum. 

 

Volim li društvo?

Može se držati jedan škorpion ili više njih ako su svi uslovi zadovoljeni (razmislite jedino želite li imati potomstvo).

 

Spisak za kupovinu: