Povratak

Šumska kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
cancara-i-beba

Da li sam prava životinja za tebe?

Šumska kornjača je zaštićena zakonom i treba je kupovati samo iz registrovanog uzgoja. Ne preporučuje se držanje u kući tokom čitave godine tako da su prikladne za ljude koji imaju vrt. S obzirom na dužinu njihovog životnog veka koji je i do 50 godina i veličinu do koje narastu, ženka do 30 cm, a mužjak do 25 cm, razmotrite da li je to pravi ljubimac za Vas.

 

Odakle dolazim?

Jedina kopnena kornjača koja naseljava naše krajeve, zatim sveroistočni deo Francuske, Španiju, Sardiniju, Korziku, Siciliju i čitavo područje Mediterana. 


Gde volim da živim?
Šumskim kornjačama treba veliki prostor sa mestom za skrivanje uz kamenje, opeku i drveće. Prostor u kojem borave mora biti veličine 5 puta dužine oklopa kornjače i 3 puta širine oklopa pomnoženo sa brojem životinja, ako ih je više.  Za podlogu je najbolje koristiti seno u kojemu se šumska kornjača često skriva, a rado ga i jede. Može se još koristiti i šljunak i mešavina treseta i zemlje, ali bitno je napomenuti da su kornjače vrlo proždrljive pa prilikom hranjenja gutaju supstrat, što izaziva zatvor koji može biti i smrtonosan, a izuzetak je jedino seno.  Donji delovi terarijuma ne smeju biti providni jer će šumska kornjača tada uporno pokušavati da izađe, što joj uzrokuje stres, a može izazvati i brojne povrede glave i udova.


U toplijem delu terarijuma treba postaviti sijalicu za sunčanje, tako da temperatura ispod nje bude 25-28°C, dok bi u hladnijem delu terarijuma temperatura trebala da bude oko 22-25°C. Obavezna je UV lampa zbog UVB zraka koje su neophodni za normalan metabolizam minerala. U terarijumu je obavezna posuda sa vodom za piće kao i veća i plića posuda sa vodom koja se povremeno postavi kako bi kornjača mogla da se okupa.

 

Kako sa mnom postupati?

Šumska kornjača se izuzetno lako navikava na život u zatočeništvu. Iako inače vrlo miroljubljivi, mužjaci u vreme parenja postaju veoma ratoborni. Kornjača može ugristi bezubim čeljustima kao oštrim kljunom.

 

cancara1

Šta rado jedem?

Šumske kornjače se hrane mešavinom trave i deteline sa dodatkom lišća, cvetova maslačka, bokvice, vinove loze, duda i ružinog lišća. Isključivo su biljojedi iako ponekad  u prirodi mogu progutati i puža.

 

Od hrane im ponudite zelenu salatu (endiviju), paradaiz, crveni radić, rukolu, matovilac, seno, koprivu. Povremeno im ponudite mango, dinju i lubenicu. Ne smeju da jedu spanać, zelje i kelj. Od dodataka ishrani mladim životinjama i gravidnim ženkama treba dodavati prah čistog kalcijumovog karbonata svaki dan, a odraslima svaki treći dan.

 

Održi me fit i zdravom

Najčešće bolesti su one vezane uz loše držanje. Suva i viseća koža na nogama i vratu ukazuju na nedostatak vitamina A, slabost i mek oklop na nedostatak kalcijuma, UVB zraka i vitamina D, stomatitis (upala usta), proliv se javlja zbog unutrašnjih parazita ili nepravilne ishrane.

 

Zdravlje

Šumska kornjača je zdrava kada:

- ima bistre oči

- nema otečene kapke

- ima čistu kloaku

- ima čvrst oklop bez oštećenja i mrlja

- kada hoda odiže plastron od poda

- nema proliv

 

Razmnožavanje

Parenje šumske kornjače se odvija u julu, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjake. Ženke su polno zrele sa 10 godina. Ženka se ne mora svaki put pariti da bi došlo do oplodnje, jer imaju sposobnost zadržavanja sperme u organizmu i do četiri godine.

 

Nakon oplodnje ženka počinje da traže mesto gde će položiti jaja. Najčešće bira skrivenije mesto, koje je izloženo suncu i zadnjim nogama kopa. U udubinu u zemlji polaže najčešće 6-8 jaja (3-15), koje nakon toga zatrpava i odlazi. Inkubacija jaja traje 60-90 dana, zavisno od temperature. Temperature od 30°C su najpogodnije, dok kod nižih temperatura inkubacija traje duže. Mladunci izlaze iz jaja najčešće u septembru, probijajući ljusku jajeta, veličine su oko 3-4 centimetra i odmah su spremni za samostalan život. U prvim danima života oklop je mekan, naboran, ali već nakon par dana postaje ravniji i čvršći. 

 

Volim li društvo?

Šumske kornjače žive pojedinačno, a samo za vreme parenja traže partnera. Samotnjaci su i izbegavaće susrete sa drugim životinjama kao što to rade i u prirodi.

 

Spisak za kupovinu: