Povratak

Leopard Gekon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
leopard-gecko

Jesam li prava životinja za tebe?

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je idealan ljubimac za početnike, koji su se odlučili za ovakvu vrstu ljubimca koji drže u terarijumu. Laki su za održavanje, mirni su i retko kada će ugristi. Lako se privikava na život u terarijumu.

 

Odrasli  gekon teži od 60 do 80 grama, a naraste do 25 cm. Vrlo lako prihvati društvo čoveka pa ga možete držati u rukama. Čiste su životinjice i za obavljanje nužde će upotrebljavati samo jedan mali deo terarijuma što ćete kasnije lako očistiti.

 

Odakle dolazim?

Leopard gekon potiče iz Istočnog Irana, Avganistana, Pakistana i Indije. U prirodi žive u pustinjama i na suvim travnjacima. Noćne su životinje i same se presvlače tokom dana izmedu stena i u jazbinama.

 

Gde volim da živim?

Kako Leopard gekon potiče iz istočnog Irana, Avganistana, Pakistana i Indije, u terarijumu mu je neophodno  obezbediti  tropske i subtropske uslove. Minimalna veličina terarijuma treba biti 60x30x30 cm (50 L). Za podlogu u terarijumu preporučuje se krupniji pesak  granulat, jer sitniji pesak veličine 2-3 mm Leopard gekon lako proguta što može izazvari probleme sa varenjem ili gušenje. Kedrovina i bor se ne preporučuju kao podloga zbog svoje toksičnosti.

 

Dnevnu temperaturu u terarijumu podesite  između 25 i 35°C, a noću ju smanjite  na 20°C. Toplotu možete obezbediti podnim grejačima, keramičkim lampama ili grejačima u obliku kamenja. Vrlo je važno da jedan deo terarijuma ima hladniji deo koji će gušter sam odabrati. U terarijum obavezno postavite posudicu sa čistom i svežom vodom radi obezbeđivanja vlažnosti koja bi trebala biti 45-50%.  

 

Za razliku od od sličnih gmizavaca roda gekona, leopard gekon nema adhezivne papučice već ima male kandžice zbog kojih se ne može penjati po okomitim površinama pa boravi na dnu terarijuma. U terarijumu mu obavezno napravite zaklon (šuplji kamen, kutija i sl.) gde će gekon boraviti za vreme dana. Gekoni su noćne životinje i ne sunčaju se tokom dana pa im UV lampa nije potrebna. Potrebno mu je obezbediti izmenu svetla i mraka u razmacima od 12 sati (12 sati dan, 12 sati noć). 

 

leopard-gecko2

Kako sa mnom postupati?

Ukoliko su im uslovi odgovarajući, Leopard gekoni su vrlo mirni i pitomi. Važno je biti pažljiv u kontaktu sa njima i nikako ih ne podizati ili povalačiti za rep, koji će u tom slučaju kao odbrambeni mehanizam, otpasti. Rep će nakon nekog vremena ponovo izrasti, ali neće biti tako lep kao prvobitni. Ukoliko je Leopard gekon mlad i dobro hranjen presvlačiće se svake 2-3 nedelje. U periodu presvlačenja u terarijumu je potrebno obezbediti nešto veću vlažnost i postaviti vlažnu koru od drveta koja će služiti gekonu kao oslonac za vreme presvlačenja.

 

Šta rado jedem?

Leoparda gekon je mesojed odnosno bubojed. Hrani se crvima brašnarima, zophobasima, bubašvabama, glistama, cvrčcima, skakavcima i "pinky" glodarima. Livadski insekti su odličan izbor ishrane, ali treba paziti da nisu otrovni ili da ne spadaju u grupu tvrdokrilaca (buba mara), koji imaju deblji hitinski neprobojni oklop. 

 

Odrasli gekon pojede do 10 insekata (tri puta nedeljno), a mlađi jedu do 5 manjih insekata svaki dan. Uživaju i u lizanju sočnog voća poput papaje, kivija i oljuštenog manga. Hrani je potrebno dodavati preparat bogate kalcijumom i vitaminima (posebno D3) svaki dan u ishranu mladih, a svaki treći dan u ishranu odraslih gekona. Sva hrana (insekti, pinky miševi) koja se nudi gekonu mora biti živa, jer je jedino tako mogu uočiti. Poželjno  ih je hraniti predveče. Fobasi su primereniji za veće pripadnike, a crvi brašnari su najlošiji izbor ishrane.

 

Održi me fit i zdravim

Ako su svi uslovi u terarijumu zadovoljeni, leopard gekon je izuzetno dobrog zdravlja. Vrlo je važno obezbediti mesto za sakrivanje. Nedostatak takvog  mesta kod njih izaziva konstantan stres koji može oslabiti apetit i dovesti do mršavljena i pada otpornosti organizma. Ukoliko primetite da Vaš leopard gekon ima poluotvorene oči, nije aktivan, da je analni otvor zaprljan i krvav, da diše otvorenim ustima, da na koži ima okruglo svetlo obojena područja (znak da je okolina prevlažna ili prehladna), da ima deformisanu rep i zglobove i sklon je lomovima, da je donji deo nožica natečen kao i donja čeljust koja najčešće visi, da je trbušni deo tela povećanog obima i slično, odmah potražite pomoć veterinara

 

Zdravlje

Leopard gekon je zdrav kada:

-  naraste do 25 centimetara

-  ima kapke koji se pomeraju

-  je aktivan

-  su mu oči bistre

-  nema otečene kapke

-  koža je zdrava i nema zaostataka komadića kože od ljuštenja

-  mu je temeljna boja bela sa mnogo smeđih i crnih fleka po telu

-  mu je analni otvor čist

-  je stolica formirana

-  su mu usta pravilno zatvorena

-  ima dobar apetit

 

Razmnožavanje

Između ženke i mužjaka leopard gekona je vrlo mala razlika, a pol se može razlikovati nakon 6-12 meseci starosti. Mužjak ima nešto veću glavu od ženke, koje su uglavnom manje. Odrastao mužjak ima širi početak repa uz veći i izraženiji prorez analnog otvora. Zdrava ženka polaže dva jaja svakih 6-8 meseci. Inkubacija na temeperaturi od 25-30°C traje 55 dana. Tada je potrebno održavati vlagu (50%) prskajući male količine dehlorisane vode jednom ili više puta dnevno. 

 

Volim li društvo?

Odrasli mužjak gekon ponaša se vrlo teritorijalno i agresivno je preporučuka držati jednog mužjaka uz 2-3 ženke.

 

Spisak za kupovinu: