Povratak

Mali i veliki aleksandar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
alexandar

Jesam li prava životinja za tebe?
Mali i veliki aleksandar po svojim potrebama su vrlo slične ptice. Početnicima će biti lakše sa malim aleksandrom, posebno zbog veličine kaveza. Idealni su za držanje u kući. Obe vrste vrlo su privržene svojim vlasnicima i prilično su tihe, osim u sezoni parenja, kada mogu postati jako glasne (veliki aleksandri mogu biti glasni i izvan sezone parenja). Vrlo su uporni i ne previše plašljivi i stidljivi.

 

Odakle dolazim?
Mali aleksandar poreklom je iz severozapadne Afrike, dok veliki aleksandar dolazi iz severozapadne Azije. U prirodi žive u područjima velikih šuma i savana gde žive u manjim grupama.

 

Ovi papagaji su dobili ime po Aleksandru Velikom, za kojeg se tvrdi da ih je među prvima doneo u Evropu iz Azije. Prosečno žive 20-40 godina.

 

Gde volim da živi?
Kavez za aleksandra mora biti od čvršćeg materijala minimalnih dimenzija 60 x 45 x 90 cm. Aleksandri vole da se kreću i po podu. Osim kućice, hranilice i pojilice, u kavez treba postaviti i grane za penjanje i igračke. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro pričvršćene, a prečke ili grane od čvrstog drveta, jer jako vole da grizu i na taj način da vežbaju kljun. Aleksandri veoma vole da se kupaju i da ih prskate vodom. Dnevno čistite posude za vodu i hranu. Jednom nedeljnom bi trebalo oprati prečke i igračke, a pod svake druge nedelje. Jednom godišnje treba kompletno oprati i dezinfikovati kavez.

 

Kako sa mnom postupati?
Ukoliko nabavite mlađeg papagaja, lakše će naučiti određene reči. U svakom slučaju, da biste papagaja naučili da govori, mora biti pitom i odvojen od drugih ptica, kako bi čuo samo ljudski govor. Najverovatnije će prvo izreći svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovom prisustvu. Najbolje je odabrati ime u kojima je zastupljeni samoglasnici "a" ili "o" jer veliki papagaji najlakše izgovaraju reči sa tim samoglasnicima. Ukoliko ste uporni, Vaš papagaj može naučiti razne zvuke i reči.

Šta rado jedem?
Osim gotove mešavine hrane za velike papagaje, koja se pretežno sastoji od suncokretovih i drugih semenki i kikirikija u ljusci, obrok im možete dopuniti voćem, povrćem, orasima, lešnicima i bademima u manjim količinama.

mali-aluksandar

 

Održi me fit i zdravim
Kao i za sve druge papagaje, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proliv, povraćanje, kijanje, vodene oči. Ukoliko Vaš aleksandar ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savet veterinara.

Zdravlje
Aleksandar je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- pere je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve

- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

 

Razmnožavanje
Aleksandri polno sazrevaju sa 18 meseci, ali je poželjno pariti ih tek sa 3 godine. U kućicu treba postaviti gnezdo. Aleksandri se pare jednom godišnje, obično u februaru. Ženka snese 2-4 jaja. Inkubacija traje prosečno 28 dana. Nakon 7 nedelja mladunci dobiju perje i mogu da lete, a samostalni su već sa 21 dan.

 

Volim li društvo?
Mali aleksandar se ne može držati sa drugim vrstama ptica jer je prema njima dosta agresivan. Međusobno se jako dobro slažu. Kada se pripitome, vrlo su privrženi ljudima.

 

Spisak za kupovinu:

  • • informativni letak o aleksandrima                                                                          
  • veći kavez (min. 60x45x90 cm)
  • prečke za sedenje
  • hranilica
  • pojilica