Povratak

Australijska zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zebica1

Jesam li prava životinja za tebe?

Australijska zeba je ljubimac je koji će Vas razveseljavati svojim umilnim pevanjem i cvrkutanjem, ali nije ljubimac kojeg ćete moći milovati. Zebe vole društvo pa im ga svakako obezbedite. Mužjaci su, za razliku od ženki, izvrsni pevači. Njihov životni vek  može biti u rasponu od 5-15 godina.

 

Odakle dolazim?
U prirodnom okruženju, australijskim pašnjacima, zebe žive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uslovi za život, počinju selidbu formirajući jato od gotovo hiljadu jedinki. Kako zebe u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i zato je potrebno držati najmanje par ovih ptica.

 

Gde volim da živim?
Zebe su živahne i vole da lete. Iz tog razloga obezbedite im što veći kavez (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebama  će itekako značiti. Kako su zebe male ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Kavez stavite na tiho i mirno mesto, a možete ih držati i napolju. Ipak, treba im vremena kako bi se navikle na novo okruženje, pa ih nemojte suviše često premeštati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od promaje. Uopšteno, zdrave zebe dobro će se osećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke. Odličan dodatak je i ljuljaška i kadica za kupanje.

 

Kako sa mnom postupati?
Zebe su veoma društvene, ali samo sa drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da se maze ili drže u ruci. Poželjno je prilikom nabavke nove ptice, staviti zebe u odvojene kraveze, ali jednu do druge, kako bi se "upoznale". Na taj je način sprečavate mogućnost međusobnog povređivanja. Kad primetite da su se prihvatile, bez bojazni možete staviti novu zebu u kavez. Po pravilu se istospolne australijske zebe dobro slažu, jer im je instinktivno usađena potreba za društvom. Druželjubive su i razigrane ptice i njima se treba baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo radosti.

 

Šta rado jedem?
Zebe jedu gotovu mešavinu semenki, spanać, listove maslačka, narendanu šargarepu i krastavce, jabuke, banane... Obezbedite zebi kalcijum, pa joj iz tog razloga ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvek treba biti dostupna, kao i sveža voda.

Održi me fit i zdravom
Ukoliko primetite da zeba sedi u uglu, nakostrešena je, nema apetita, kija i izgleda bolesno, obavezno posetite veterinara.

 

zebica2

Zdravlje
Australijska zeba je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

 

Razmnožavanje
Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje sa 11-12 nedelja. Poželjno je da se ne počne sa razmnožavanjem pre 6-9 meseci. Najlepša zebina pesma se može čuti upravo za vreme parenja. Kavez postavite na mirno mesto i više ga ne premeštajte. U kavez im postavite gnezdo sa jednim otvorom, poželjno na više mesto.

 

Dnevno im obezbedite 14-16 sati svetla. Ženka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptići a za narednih 21 dan napuštaju gnezdo.

Volim li društvo?
Kao što smo već napomenuli, zebe izuzetno vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Navići će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih dodirujete i mazite.

 

Spisak za kupovinu: