Povratak

Amnion

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: U mom vrtu ima puno guštera, ja živim u Loznici. Često ih vidim u vodi, naime pored leđa imam kantu od 25 litara i u njoj je manje-više vode. Gušteri su na dnu ispod nivoa vode, živi su, kreću se. Možete li mi reći šta tamo rade. Obično ih ostavljam na miru, samo ponekad ih uznemirim ako mi zatreba kanta. Hvala unapred na odgovoru. Olga

O: Životinja koju opisuješ zapravo nije gušter. Verovatno je vodozemac.

Vodolija je grabljiv vodozemac iz porodice daždevnjaka. Ima duguljasto telo sa slabim i kratkim nogama. Na nogama ima vazdušne jastuke koji mu omogućavaju da hoda po vodi. Ima rep koji je stisnut sa strane i pomaže mu da pliva. Imaju veliku sposobnost regeneracije izgubljenih delova tela. Kao vrsta zaštićene su, a često se nalazi ovdje u Republici Hrvatskoj.

Vodolije ostaju u vodi na proleće (slatkovodne stajaće bare ili jezera) ili, kao kod vas, u kofi, jer je to najverovatnije bila njihova najbliža „stajaća voda“. U vodi se zapravo odvija deo životnog ciklusa koji uključuje njihovo razmnožavanje. Kasnije izlaze na obalu, gde zimu provode skrivajući se pod kamenjem.