Povratak

Dodaci vitamina u ishrani zmija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je zmijama potrebno, uz osnovnu ishranu, dodavati još i vitamine za gmizavce? Goran

O: Zmija kao kućni ljubimac u potpunosti zavisi od hrane koju joj nudi vlasnik, a to nije uvek u potpunosti zadovoljavajuće. Zmije se hrane insektima i malim glodarima, u zavisnosti od njihove veličine.

Prehrana i opšte zdravlje ovih životinja variraju, a takođe se menja i hranljiva vrednost zmijskog obroka. Što je zmija veća i veći je interval između obroka. U različitim periodima života postoje različite potrebe organizma za hranljivim sastojcima (npr. Period rasta, odbacivanje kože, razmnožavanje, hibernacija ...).

Zmija pripada klasi gmizavaca, što znači da nema konstantnu telesnu temperaturu, a zavisi od temperature okoline. U prirodi su zmije izložene suncu i na taj način ih zagrevaju, ali se takođe snabdevaju vitaminom D. Veoma je važan faktor za resorpciju kalcijuma iz digestivnog sistema zmije. Ovo je samo jedan primer kako je telu potrebno - pored proteina, ugljenih hidrata i masti - da zadovolji potrebe za vitaminima i mineralima.

Pravilna ishrana sprečava bolesti, podstiče apetit i jača imunitet životinja.

Zbog toga vam preporučujem da definitivno dodate TerraVit multivitamine i minerale za gmizavce u vodu za piće zmija i dodatak Elektrod3ize koji sadrži elektrolite i vit D3.

Kvalitet vode za piće možete poboljšati dodavanjem dodatka Calcimize koji sadrži supstance za poboljšanje kvaliteta vode u smislu vezivanja hlora i metala. Naime, zmije u prirodi sigurno piju nehlorisanu vodu i njihov organizam nije prilagođen vodi koja je dovoljno dobra da je pijemo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs