Povratak

Hranjenje debelog repnog gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Pre nekoliko dana kupio sam gekona sa debelim repom u Pet centru. Takođe sam s njim kupio crve kojima se hrani. Ali kroz ove dane, koliko ga imam, nije pojeo nijednog crva. Pročitao sam na vašoj veb lokaciji da se hrani malim crvima, ali ovi crvi koje sam dobio nisu baš mali. Nekoliko puta sam video kako gušter beži od njih, kao da ih se boji. Gušter je sve vreme pored posude za vodu i tu se krije. Ne znam šta da radim i bojim se da neće umreti. Igor

O: Odmah na početku primećujem da je ključ zdrave ishrane bilo kog gmizavca raznolikost i kvalitet pojedene hrane.

Gekoni se hrane cvrčcima i manjim crvima, uz obavezan dodatak multivitaminskih i mineralnih preparata. Odnos kalcijuma i fosfora mora biti 1: 1. Većim gekonima se može dati jedan ružičasti miš jednom mesečno. Mlade gekone treba hraniti svakodnevno sa 6-10 cvrčaka dnevno, dok odraslima treba 5-8 cvrčaka 3 puta nedeljno. Cvrčke koji ne jedu definitivno treba ukloniti iz terarijuma, jer se često zna povrediti gekoni tokom spavanja.

Ne preporučuje se davanje insekata za koje nije dokazano da su sigurna hrana. Oni mogu biti otrovni za vašeg gekona.

Gekoni su plašljive životinje, pa neprestano uznemiravanje ili loši uslovi u terarijumu mogu biti razlog za odbijanje hrane, a pošto ste je dobili pre nekoliko dana, treba joj i malo vremena da se prilagodi novom okruženju.

Ako bi vaš gušter dugo odbijao hranu, nakon provere uslova u terarijumu, savetujem vam da posetite veterinara koji će mu pomoći kako gušter ne bi dehidrirao.