Povratak

Kornjača grize

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam dve kornjače sa crvenim ušima. Mislim da su muško i žensko. Kad uzmem ženku u ruku, sve je normalno, ali kad uzmem mužjaka, on počinje da okretće glavu prema mom prstu i počinje da me grize. Ne izvodim ni više mužjaka, već samo ženku. Molim vas odgovorite mi da li je normalno da grize? I mogu li da kornjaču ne izvadim iz terarijuma? Hvala unapred, Ana
O: Što se tiče određivanja pola, kod mladih kornjača gotovo je nemoguće odrediti. Sa početkom polne zrelosti mužjaci dobijaju dugačke kandže na prednjim udovima, a rep im je duži i deblji od repa ženki, dok je otvor kloake nešto niži.

Odrasle ženke su u proseku veće od mužjaka i imaju ravniji oklop.

Kornjače su vrlo teritorijalne životinje, što znači da su bitke za teritoriju deo njihovog života. U skučenim uslovima akvarijuma ovo može postati pravi problem, posebno ako imate 2 mužjaka. Žene su mnogo manje borbene, dok je muško-žensko verovatno najbolja kombinacija u tom pogledu. Ako se vaše kornjače međusobno tuku i povređuju, najbolje je obezbediti im više životnog prostora.

Crvenoouhe kornjače su vodene kornjače i ne mogu dugo trajati izvan vode. Kornjača će se dehidrirati nakon nekoliko sati, pa je neophodno da uvek imaju pristup vodi. Povremene šetnje u zatvorenom prostoru učiniće dobrog vašeg ljubimca pod uslovom da je soba dobro zagrejana i bez potencijalno opasnih mesta. Važno je da nema uglova u kojima bi se moglo zaglaviti, kablova i žice, stepeništa itd.

Mlade kornjače su vrlo često plahe i ne vole da ih previše izlažu. Ali s vremenom, oni takođe najčešće nauče da budu u prisustvu ljudi i zato će se hrabro sunčati čak i kada ste u blizini. Takođe će naučiti da dolaze po hranu, pa čak i aktivno da „mole“.

Vodene kornjače u principu ne vole da ih se previše dodiruje. Ali postoje izuzeci. Neke kornjače vole da ih miluju po glavi i vratu, a neke će dobro reagovati na grebanje po oklopu. U svakom slučaju, važno je zapamtiti da su kornjače divlje životinje i da je za pripitomljavanje potrebno vreme i strpljenje.

Generalno, kornjače su životinje koje ne vole promene, a ako žive u stabilnim i nepromenljivim uslovima, uskoro će naučiti kada je vreme hranjenja, ko donosi hranu i gde se nalazi. Kažu da kornjače takođe prepoznaju lica, ali takođe različito reaguju na ljude.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs