Povratak

Tarantule i ishrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Istraživala sam o tarantulama i velika većina njih se hrani insektima i to skakavcima i nekakvim crvima. Zanima me gdje se mogu nabaviti kukci kojima se tarantule hrane i dolazi li u obzir hraniti ih malim crvićima kakvim se hrane i kornjače. Unapred zahvaljujem. Anđela

O: Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodarima, pticama, zmijama,... Kada tarantula uhvati plen, paraliziraju ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava i dalju probavu. One love plen na tlu, najčešće iz zasede. Tarantule su aktivne noću, ubijaju plen injekcijom otrova kroz svoje šiljate zube. Gladna tarantula u zasedi čeka plen. Ima osetljive dlačice koje im omogućuju detektovanje veličine i položaja potencijalne žrtve pomoću vibracija koje "žrtva" proizvodi kretnjama. Kao i mnogi drugi pauci, ne vide mnogo, osim svetla, tame i kretanja, a koriste čulo dodira kao način percipiranja sveta oko sebe.

Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mesec dana.

Nepojedena hrana se treba obavezno ukloniti kako se ne bi razvili  različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu najčešće se hrane bubašvabama, cvrčcima i crvima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs