Povratak

Prehrana mlade tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kroz koji dan će mi stići Tarantula A. geniculata veličine 5 cm, iako je tako mala ne znam smem li joj dati crve brašnare ili neku drugu hranu i koliko je često moram da je hranim? Mario

O: Mlade tarantule treba hraniti svaka četiri dana, a kada je odrasla hrani se jednom nedeljno. Tarantule su isključivi mesožderi, a za njihovu prehranu se mogu koristiti cvrčci, bubašvabe (B. dubia i B. lateralis), crvi brašnari i fobasi. Cvrčci i bubašvabe su bolji odabir od crva jer su puno bolji izvor proteina, dok su crvi, naročito brašnari, siromašni proteinima, a sadrže dosta masnoća.

Važno je da insekt nije veći od same tarantule. Ako plen nije veći od veličine tela tarantule, ona će ga lako savladati. Za izuzetne male tarantule najprimerenija hrana su B.lateralis jer ih ima svih veličina (počevši već od 2-3mm). Najbolje je davati lovinu umerene veličine. Važno je naglasiti da se ne ubacuje više insekata odjednom u terarijum. Kada tarantula pojede jednog, onda se ubacuje sledeći.

Svi ostatci hrane trebaju se ukloniti da bi se spriječio razvoj plijesni i različitih mikroorganizama. Na taj način se održava čistoća u terariju, a osim toga zaostali živi insekti izazivaju stres i ukoliko se ne uklone, mogu oštetiti tarantulu kada je u stanju mirovanja pa čak izazvati i uginuće pauka.

Pre presvlačenja tarantula će prestati da jede. Post će početi od par dana do par nedelja pre, a kod starijih paukova i po nekoliko meseci pre presvlačenja.

Ako tarantula odbije ponuđenu hranu, hranu treba izvaditi van i ponuditi joj ponovno za par dana. Smatra se kako temperatura ima veliki značaj za apetit tarantule. Ukoliko se spusti ispod 20°C slabije jedu, a preko 25°C obrnuto. Da se tarantula preko hrane ne bi otrovala i uginula, potrebno je davati isključivo živu hranu iz uzgoja.