Povratak

Rane na nogama čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imamo kornjaču čančaru u vrtu. Uzeli smo je kada je bila još mala. Ima nekih 6 godina i do sada je bila stalno u vrtu i nije imala nikakvih problema. Primetili smo da su joj prednje nogice (na stopalima) izranjavane, izgleda kao udubina, kao da je nešto nagrizlo i manje se kreće nego pre, što je razumljivo ako je boli. Zanima me znate li nešto možda o tome. Svakako planiramo odlazak kod veterinara. Zahvaljujem na odgovoru. Iva
O: Rane kod gmazova cele u fazama slično kao i kod sisavaca. Proteinska tekućina i fibrin pune defekt da formiraju krastu. Sloj epitelnih stanica migrira ispod kraste. Makrofagi i heterofili takođe migriraju ispod kraste i čiste tkivo od bakterija i odumrlog tkiva. Temperatura životne sredine takođe utiče na celjenje rana, najbolja je optimalna temperatura za određenu vrstu.

Lokalno lečenje rana antimikrobiljnjim lekovima limitira oportunističke infekcije pa podržavaju celjenje. Kada se rana kontaminira bakterijama to stimuliše prirodnu odbranu organizma. Dolazi do invazije upalnih stanica, oslobađaju se enzimi i cirokini, što dovodi do destrukcije tkiva.

Lokalno tretiranje može ublažiti to delovanje i podstaći zarastanje.

Kako je životinja vani, postoji mogućnost da je došla u dodir sa nečim sto je nagrizlo kožu i napravilo rane. Isperite ranu sa 2% otopinom Betadina koja će obaviti dezinfekciju područja, a savjetujem vam da odvedete kornjaču i na veterinarski pregled kako bi vaš ambulantni veterinar prepisao lokalnu terapiju radi bržeg zaceljivanja rane i sprečavanja komplikacija sa sekundarnim bakterijama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs