Povratak

Presvlačenje leopard gekona - promjena ponašanja i boje kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam leopard gekona starog 15 meseci, uredno hranjenog i zdravog. U zadnja 2 meseca, svakih 10 dana u mesecu on potamni (inače je žute boje, postane skoro pa smeđe), ne izlazi iz skrovišta i nije aktivan, ali jede redovito. Takođe ne obavlja nuždu,trbuh je mekan i ne vide se znakovi začepljenja. Čak i nakon kupanja u toploj vodi nije obavio nuždu. Uredno jede svaki 3. dan, pri svakom hranjenju s dodatkom kalcijuma, a 3. hranjenje dodatkom vitamina. Temperature poda u toplom delu je 35 stepeni, a u terarijumu oko 26 stepena. Što bi moglo izazvati manjak aktivnosti? Takođe, je li moguće da se gekoni tako ponašaju pre presvlačenja? Magdalena

O: Celi vaš opis odgovara ponašanju gekona kada se presvlači. Tipično je povlačenje na skrovito mesto, slabija aktivnost, svetlija koža pre presvlačenja, nešto slabiji apetit... Na mestu gde se gekon skrije radi presvlačenja, preporučuje se povisiti vlažnost postavljanjem posudice s vodom, vlažne krpice i slično, jer mu to olakšava presvlačenje.


Čini se da je s vašim ljubimcem sve u redu. Ukoliko, ipak, niste sigurni u njegovo zdravstveno stanje, odvedite ga na pregled kod veterinara koji je blizak s patologijom gmazova.