Povratak

Agresivno ponašanje iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo iguanu staru 12 godina. Zadnjih godinu ipo bila je kod ćerke zbog toga što je na slobodi. Sada sam je vratila kući i nakon 10 dana, večeras je postao jako agresivan. Do sada nikad nije takvo ponašanje pokazivao. Ne znam kako se sada postaviti, molim vas za savet. Kupljen je kod vas u Pet centru. Sanjica

O: Iguane znaju biti agresivne iz različitih razloga. Mužjaci su neretko agresivni u vrieme parenja, teritorijalna agresija takođe postoji i u tom smislu izražena želja za dominacijom, iskusni uzgajivači navode da previše ili premalo svetla ima određeni utiecaj, također se navodi da čak određene boje mogu izazvati agresiju. Često promena rutine može dovesti do agresivnog ponašanja, kao i stres.

Njihov ugriz nije nimalo bezazlen i treba ga se čuvati. Osim ugriza, znaju i da udare i repom što je manje opasno, ali treba izbegavati.

Mogu pretpostaviti kako je promena rutine i stres razlog za agresiju kod vaše iguane, ali to je ipak pretpostavka. Pre svega, budite strpljivi i čuvajte se ugriza. Napad se može predvideti jer mu prethodi određeni govor tela. Nemojte se micati s mesta, samo izbegavajte ugriz. Pretpostavljam da se radi o privremenom ponašanju ukoliko se radi o inače socijaliziranom kućnom ljubimcu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs