Povratak

Tarantula odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam brachipelmu smithi koja se u poslednje dve nedelje poprilično smanjio abdomen i odbija hranu. Stara je 8 godina, do sad se ovo nije dešavalo, obično je odbijala hranu pred presvlačenje, ali me jako brine smanjenje abdomena jer je baš vidljivo. Boja je ostala nepromenjena i sve ostalo je normalno, čak se i kreće normalno po terarijumu. Redovno održavam vlažnost u terarijumu i svi uslovi su odlični. Molim vas da mi odgovorite ukoliko znate o čemu bi moglo da se radi. Hvala unapred! Jovana
O: Tarantule se ne pomeraju ako za tim nemaju potrebe, tačnije ako ne jure plen ili ne beže od nečega. Brachypelmu smithi ne pravi mrežu, ne kopa tunele i ne raspoređuje zemlju po svom nahođenju, tako da nema ni potrebe da se pomera. Stoji i čeka neku vibraciju na koju će da reaguje.

Možete pokušati da Vašoj tarantuli u terarijumu stavite nekog crva ili nešto slično što posebno voli, pa će možda i prihvatiti da jede. Ukoliko neće samo ga izvadite posle oko pola sata. Ostavite plen dovoljno dugo unutra da se vibracije od otvaranja posude smire kako bi smithi mogao da proceni veličinu plena i odlučio da li želi da napadne.

Pojačanom ishranom se ubrzava tarantuli metabolizam i ubrzava rast ali skraćuje životni vek.

Preporučujem Vam da kontaktirate Veterinarski fakultet u Beogradu radi otkrivanja tačnog uzroka i preduzimanja pravilne terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs