Povratak

Deformacija oklopa kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjaču 15ak dana, u pitanju je zutouha kornjača. Primetila sam da joj se oklop zašiljio duž celih 'leđa'. Inače, hranim je kako ste Vi preporučili, i takođe stavljam joj kapi na oklop i glavu. Pozdrav, Aleksa
O: Kod kornjača rožne tvorevine oklopa mogu biti izraženije, pa može doći do poremećaja razvoja ovih tvorevina, odnosno "piramidalanog" oklopa.

Ove životinje su vrlo zahtevni ljubimci kada su uslovi života u pitanju, a poremećaji razvoja oklopa nastaju kao posledica neizbalansirane ishrane, posebno u pogledu proteina i minerala.

Deformiteti oklopa nisu opasni po život životinje ukoliko nema omekšavanja oklopa i ukoliko je kornjača živahna i rado jede. Preispitajte ishranu i uslove u Vašem terarijumu i unesite izmene ukoliko je to potrebno.

Poboljšanom ishranom možete uticati na izgled oklopa, pa bih Vam zato preporučila dodavanje multivitaminskih preparata u ishranu.

U Pet centru imate veliki izbor kvalitetne hrane za ove kornjače, kao i dodatke ishrani poput Sera Reptil mineral C preparat za reptile mesojede.

Uopšteno o pravilnoj ishrani kornjače možete opširno pročitati u tekstovima Ishrana kornjača, AD kapi u ishrani i čišćenje oklopa, Kornjača, ishrana i akvaterarijum i Kornjača, ishrana i uslovima držanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs