Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Zašto se gušter često presvlači, na svakih 3 dana? Smršao je i ne jede već mesec dana! Pozdrav, Dragana
O: Gušteri se za razliku od zmija uglavnom presvlače iz više puta, odnosno kompletna površina kože se skida u delovima. U toku presvlačenja, u terarijumu treba da bude dovoljno objekata od koje gušter može mehanički da se trlja i tako lakše da skine već odvojenu kožu. Vlažnost u terarijumu trebalo bi da je visoka, kako bi se olakšalo samo odvajanje kože. Ponekad je neophodno obezbediti i činijicu sa mlakom vodom, da bi se koža odvojila.

Ukoliko nisu obezbeđeni navedeni uslovi, presvlačenje guštera može biti produženo, otežano i iscrpljujuće po životinju. Neposredno pred i u toku presvlačenja može doći do smanjenog ili potpunog gubitka apetita. U zavisnosti od vrste guštera, presvlačenje može trajati od nekoliko sati pa sve do 3 nedelje, tako da ako Vaš ljubimac ne jede ništa već mesec dana, najbolje da ga odvedete do veterinarske ambulante na pregled.

Takođe, preispitajte uslove u terarijumu neophodne za optimalno funkcionisanje vrste kojoj Vaš gušter pripada i da li možda treba da korigujete iste.


O uslovima držanja guštera pisali smo na stranici Gušteri (gmizavci) i uslovi držanja.