Povratak

Otvorene rani i povrede leoparda gekona nakon napada mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim Vas za pomoć hitno! Imam leopard gekona, noćas je naša mačka ušla u terarijum i nanela mu velike povrede. Sav je od uboda kandži, a na repu ima veću otvorenu ranu, bukvalno se vidi meso. Kako mogu da mu pomognem, živim u malom gradu i ni jedan veterinar ovde ne radi i ne razume se u reptile. Hvala unapred, Tamara


О: Nažalost, rane, pogotovo duboke rane, moraju se sanirati hirurški. Ukoliko gekon prestane da jede, hitno se obratite veterinaru.


Na koži gmizavaca boravi mnogo različitih mikroorganizama, a mnogi su uslovno patogeni, što znači da nakon oštećenja kože može doći do infekcije.

Svaka povreda kože može predstavljati ulazna vrata za mikroorganizme, a infekcija dubokih rana vrlo brzo može dovesti do promene opšteg stanja i posledično sepse.

S obzirom da je gekon bio napadnut, preživeo je stres koji takođe nepovoljno deluje na imuni sistem i apetit, što dodatno suprimira regeneratorne procese, i dovodi do slabljenja organizma.

Kao prvu pomoć, možete primeniti 0.5% rastvor hlorheksidin diacetata, direktno na kožu, kao i rastvor povidon joda (u literaturi se pominje razblaženje do boje čaja). Ispiranje i dezinfekciju rane možete ponoviti nekoliko puta, a zatim rane isprati sterilnom vodom.


Rane kod reptila generalno sporo zarastaju, jer je njihov metabolizam usporen.


Tretman rana je dugotrajan is provodi se do ozdravljenja uz minimum stresa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs