Povratak

Ishrana tarantula

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas ako možete da mi kažete čime treba da se hrani tarantula, moja drugarica je hrani samo mesom ali nismo sigurni da li je to dovoljno ili treba još nešto da joj se da pa ako možete da mi kažete. Unapred zahvaljujem. Anđelija


O:
Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodarima, pticama, zmijama,... Kada tarantula uhvati plen, paralizuje ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava i dalje varenje. One love plen na tlu, najčešće iz zasede. Tarantule su aktivne noću, ubijaju lovinu injiciranjem otrova kroz svoje šiljate zube. Gladna tarantula u zasedi čeka plijen. Ima osetljive dlačice koje im omogućuju prepoznavanje veličine i položaja potencijalne žrtve pomoću vibracija koje "žrtva" proizvodi kretnjama. Kao i mnogi drugi pauci, ne vide mnogo, osim svetla, tame i kretanja, a koriste čulo dodira kao način prepoznavanja sveta oko sebe.

Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mesec dana.

Nepojedena hrana se treba obavezno ukloniti kako se ne bi razvili plesni i različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu se najčešće hrane bubašvabama, cvrčcima i crvima.

O uslovima držanja tarantula pisala je koleginica Ana Jovanović u tekstu naslovljenom „Tarantule – odgajanje i uslovi držanja“.