Povratak

Fleke na oklopu kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Оd skoro se kod moje crvenouhe kornjače pojavile neke bele fleke, i pored svih uslova koje joj pružam za pravilan rast (uv lampa, prostran terarijum...) ona to i dalje ima pa ako biste mogli da mi pomognete da vidim šta mogu da uradim za nju, ona inače ima godinu dana. Veterinar se kod nas ne bavi ovako malim žitovinjama pa ne mogu da je lečim. Molim za pomoć i hvala, Vera

O:
Uslovi držanja kornjača imaju velik uticaj na njihovo zdravlje i opšte stanje. Ukoliko im uslovi u akvaterariju nisu odgovarajući, javiće se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema.


Male ogrebotine i oštećenja oklopa potpomažu infekciju bakterijama ili gljivicama. Oštećenja mogu nastati kretanjem kornjače po pregruboj površini, padom na ili uz oštar predmet ili ugrizom. Međutim, najčešće je uzrok infekcijama neadkevatno držanje (neprimerena temperatura vode i vazduha, osvetljenje, loš kvalitet vode,...). Mikroorganizmi se zadržavaju i razmnožavaju u živom koštanom tkivu ispod keratiniziranog pokrova oklopa i remete zdravstveno stanje.

Kod fleka na oklopu kornjače, bitno je uočiti da li je oklop bele boje samo kada je kornjača suva ili i kada je mokra. Beli oklop kornjače i kada je mokra ukazuje na infekciju gljivicama ili bakterijama, a dok je suva verovatno se radi o samo osušenim naslagama minerala od kalcijuma u vodi.


Takođe je potrebno razlikovati i bleđenje boje. Nekoliko nutritivnih faktora utiču na boju oklopa kod kornjača, ali oni su vrlo sporog delovanja. Najčešće se pominje nedostatak A-vitamina, ali za ovakve promene potrebno je da prođe nekoliko meseci.


Korisne informacije i savete o optimalnim uslovima za crvenouhe kornjačice možete pronaći u ranije objavljenom odgovoru „Crvenouha kornjača – osnovne informacije“.


Kod ovakvog zdravstvenog problema kornjače neophodna je kvalitetna ishrana, pa Vam preporučujemo neku od kupovnih hrana proizvođača JBL, Sera ili Dajana Pet, kvalitetne hrane koje pružaju sve neohpodne hranljive materije koje će pomoći konjači u oporavku.

Preporučujem, takođe, daposetite Fakultet Veterinarske medicine radi pregleda, započinjanja terapije i dodatnog savetovanja.