Povratak

Crvenouha kornjača ne može da pliva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja crvenouha kornjača je trenutno u stanju hibernacije. U pet-šopu su je držali u nekoj činiji sa ispupčenjem na sredini sa oko 1 cm vode. Tu nije plivala. Kad sam je kupila stavila sam je u akvaterarijum sa oko 15 cm vode, i ona je počela da se davi. Odmah sam je izvadila i spustila nivo vode na 6 cm. Super napreduje, redovno jede povrće, malo voća, žive insekte, gotove granule. U hranu joj dodajem gotove dodatke i kalcijum. Uvek joj je dostupna sipina kost. Ima svu opremu (UVB sijalicu, grejač za kopneni deo i vodu, filter). Zanima me da li ima šanse da ona ikad propliva, jer bih volela da joj kad poraste napravim veliki bazen samo za nju, u kojem bi bili i koi šarani kojima treba malo veća dubina. Pozdrav. Tanja

O: Crvenouhe kornjače su vodene kornjače i dobri su plivači. Vaša kornjača je, kao što ste naveli, trenutno u hibernaciji i možda zbog toga nije u mogućnosti da pliva. Kada se probudi plivaće sasvim normalno.

Crvenouhe kornjače većinu dan provode van vode sunčajući se, ali vole da ulaze u vodu i da plivaju.

Veoma je bitno da obratite pažnju na njeno sveukupno ponašanje: kretanje po suvoj površini, da li postoji nekoordinisanost pokreta pri uzimanju hrane ili pri kretanju,da li kornjača uopšte pokazuje interesovanje za vodu, da li napreduje itd.

Ako Vaša kornjača ne može da pliva, može da postoji problem u lokomotornom sistemu, problem sa ekstremitetima, ili neurološki problem i zbog toga Vam savetujem da posetite veterinara kako bi se utvrdio tačan razlog ovakvog ponašanja.


O uslovima držanja crvenouhe kornjače pisala je koleginica Ana Jovanović pod naslovom „Crvenouha kornjača – osnovne informacije“ i o hibernaciji kornjače: „Hibernacija crvenouhe kornjače“. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs