mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me ukratko o kukuruznim zmijama, tj. uslovi držanja. Zahvaljujem na odogoru. Veselin

O: Kukuruzna zmija je jedna od prvih zmija koju je čovjek počeo držati kao kućnog ljubimca. Veličina ove zmije kreće se oko 60-180 cm. Narandžaste do smeđe-žute je boje, ali postoji mnogo varijacija ovog ljubimca, vezano uz razne kombinacije boja i šara, sve do popularne "snow corns" koja je beličasta. Razmnožavaju se od marta do maja, kada mogu da snesu 10-30 jaja iz kojih se za 60-65 dana izlegu male zmije. Nakon navršenih 18-36 meseci starosti polno sazrevaju, a mogu živeti do 20 godina, što naravno zavisi od uslova držanja i nege. Ova zmija vrlo lako beži iz svog terarijuma (po čemu su poznate). Terarijum mora biti veličine 19-38 litara u početku razvoja,posle jE treba držati u terarijumu veličine 76-150 litara, gde mora imati nekoliko mesta za sakrivanje (od biljaka, kamenja, granja i slično).  Temperatura u terarijumu mora varirati od 21-24 C na jednom do 26-29 C na drugom kraju terarijuma, tako da sama zmija odluči gde će boraviti tokom dana - ako joj je hladnije izabraće deo sa višom temeperaturom, dok se njena telesna temepratura ne podigne.

Ako se ne pazi na ovaj faktor (temeperatura), dolazi do usporavanja varenaj hrane, infekcije respiratornog sistema i uginuća zmije. Previsoka temeperatura u terarijumu uzrokuje neurološke smetnje. Temepratura se može regulisati jednim podnim grejačem ili jednom (ili više) spot-lampom, naravno uz stalnu kontrolu temeperature (termometar). Mlade zmije hrane se svakih 5-7 dana jednim mladim pinky mišem, a odrasloj zmiji daje se svake dve nedelje jedan veći miš. Ponekad kukuruzna zmija od 50 cm može da pojede do sedam malih pinky-miševa.

Napominjemoda se zmije ne hrane u svom terarijmu, već u nekom drugom (akvarijum, kutija, veća posuda) pri čemu se ne uznemiravaju tokom hranjenja, a posebno se ne uznemira 15-20 minuta posle pojedenog obroka jer mogu biti nešto nervoznije i tada ugristi vlasnika (ova napomena važi za sve vrste zmija koje se drže kao kućni ljubimci).