ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zelenu iguanu. Puno spava i jede samo zelenu salatu. Dajem još i hranu za mačke. Šta još da joj dajem i kako da postupim da jede više stvari. Hvala puno. Vlatko Davčev

O: Osim zelenih (Iguana iguana), postoje morska (Amblyrhynchus cristatus) i kopnena (Conolophus) koje žive na Galapagoskim ostrvima, pustinjska (Dipsosaurus dorsalis) iz Meksika i S.A.D., tzv. "nosorog" iguana (Cyclura cornuta) i Zapadno indijska iguana (Iguana delicatissima). Zelena Iguana je izuzetno popularna i  u odnosu na druge guštere najčešće se gaji kao kućni ljubimac. Mlade, tek izlegle iguane su svetlo zelene boje sa crnim šarama na repu i nemaju izraženu krestu. Kako rastu, zelena boja postaje zagasitija, sa dosta sivih nijansi. U periodu parenja,  dobijaju vatreno narandžastu boju. Mužjaci su znatno krupniji  od ženki a mogu porasti i više od 2 metra (uključujući rep). Mužjaci takođe imaju veoma visoku leđnu krestu koja se sastoji iz dugačkih odvojenih režnjeva, kao i veliku čeljust. Ženke su manje, porastu do metar i po u dužinu, imaju manju vilicu i ne toliko izraženu krestu.

Da bi mlada iguana izrasla u pravilno razvijenu odraslu jedinku, potrebno joj je obezbediti odgovarajuće uslove smeštaja, i hraniti je na odgovarajući način. Mlada iguana je veličine 20cm - 30cm i moze živeti u terarijumu zapremine min 300l, međutim, pošto brzo rastu, a mogu dostići veličinu i do 2 metra, treba im obezbediti  veći smeštaj - kavez dugačak najmanje 3, širok 1.5 i visok 3 metra. Kavez se mora urediti tako da iguana ima osvetljen i neosvetljen deo kaveza, tako da može da izabere gde će boraviti tokom dana. Osvetljenje se postiže montiranjem lampe koja će pružati neophodnu svetlost, grejati i što je najbitnije emitovati UVB spektar koji je veoma bitan za zdravlje iguana. Temperatura kaveza treba da bude 30 stepeni i da pritom bude obezbeđena visoka vlažnost vazduha što se postiže postavljanjem treseta, lišća i slame na dno kaveza.

Ishrana iguana je bazirana na biljnoj hrani. Idealna ishrana podrazumeva da iguanu od najranije mladosti hranimo sa 95%  povrća i 5% voća. Pošto su iguane biljojedi, dodavanje hrane animalnog porekla (mleko, mlečni proizvodi, meso, jaja, riba, gotova hrana za mesojede), predstavlja opterećenje za njihov digestivni trakt i može dovesti do pojave oboljenja u kasnijoj dobi. Naime, animalni proteini u organizmu oslobađaju veću količinu purina, koji vremenom mogu oštetiti bubrege. U hrani animalnog porekla ima znatno više proteina i masti, u odnosu na istu količinu hrane biljnog porekla, što za iguanu predstavlja višak i grešku u ishrani. U hranama biljnog porekla se nalaze sve potrebne materije koje su dovoljne Vašoj iguani, a koje ona dejstvom svojih enzima u gastroinestinalnom traktu razloži i apsorbuje i dalje koristi za razne metaboličke procese koji se odvijaju u njenom telu. Iguanu  možete hraniti slačicom, cveklom, repom i listovima maslačka. Dodajte tu i prokelj, seckani kelj, zelenu salatu, blitvu, lišće i cvetove hibiskusa, lišće i cvetove potočarke, seckani kupus (najtamniji spoljni listovi su najbolji) i poneko voće. Veoma je važno da ishrana bude raznovrsna, pošto dugotrajna jednolična ishrana obično prouzrokuje probleme tj. dovodi do prevelike ili premale količine određenih vitamina ili minerala. Iguani možete davati i crni hleb, mešavinu kuvanog pirinča, ovsenog brašna, graška i kukuruza. Takođe je  neophodno da iguani obezbedite pristup pijaćoj vodi, koja  mora biti približne temperature kao i okolina. Posuda bi trebalo biti široka i plitka. Poželjno je da se u periodu rasta dodaje D3 vitamin 2 puta nedeljno, koji zajedno sa minaralima utiče na pravilnu osifikaciju skeleta. Takođe, ovaj se vitamin može dodavati i ženkama koje su u fazi reprodukcije, da bi ljuska jajeta bila dovoljne čvrstine.

Ako ste obezbedili sve ove neophodne uslove, a apetit joj i dalje nije zadovoljavajući, savetovala bih Vam da je odvedete kod veterinara na pregled, jer slab apetit može biti posledica postojanja endoparazita ili nekih drugih patoloških procesa u digestivnom traktu.