Povratak

Izraslina na obrazu vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjaču staru 3 meseca. Vrlo je aktivna i živi u odličnim uslovima, ali pre nekoliko dana izašla joj je izraslina na obrazu. Ona i dalje pliva i jede (sve normalno). Pitam se šta joj je to na obrazu?
Dejan

O: Promena koju ste opisali može biti apsces, koji može nastati kao posledica upale uha i uočava se kao otok jedne ili obe strane glave, što u stvari predstavlja nakupljanje gnoja. Ovakvo stanje može biti bolno za kornjaču pa može doći do gubitka apetita i kornjače više vremena provode van vode, na mestu za sunčanje. Proces može da nastane kao posledica štetnog delovanja promaje, lošeg kvaliteta vode ili kao posledica širenja zapaljenskog procesa sa pluća. Srednje uho je povezano sa usnom dupljom, pa bakterije iz prljave vode dospevaju u srednje uho i naseljavaju se u uho. Nepravilna i slaba ishrana dovodi do pada imuniteta. Bolest ne prolazi sama od sebe, već je potrebno da kornjaču odnesete na veterinarski pregled. Terapija je hirurško odstranjivanje apscesa uz antibiotski tretman.

Takođe je neophodno otkloniti nepovoljne uslove držanja, odnosno poboljšati ambijentalne uslove, kako se problem ne bi ponovio.

 

O uslovima držanja vodenih kornjača možete pročitati u odgovorima Veličina akvaterarijuma i uslovi držanja vodenih kornjača, Kornjače - ishrana i akvatrarijumski uslovi

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs