Povratak

Kornjače - ishrana i akvaterarijumski uslovi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

 Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekog vremena spasila sam dve kornjače od neke devojke, koja ih je držala u veoma maloj posudi i koja nije nešto vodilla računa o njima. E sad, ja slabo znam o kornjačama. Pokušavam da ih hranim raznovrsno, ali je ova jedna veča prestala da jede i ne jede već par dana i ujutru grebe po posudici u kojoj je, ali ne pokazuje nikakve znakove da je bolesna, nema ništa oko usta, ne ispušta nikakve zvukove, niti joj nešto izlazi iz usta, i izgleda veoma veselo, samo što ne jede. Još uvek nemam sve uslove za njih, ali planiram da nabavim sve što je potrebno da bi mogle normalno da žive. Primetila sam da im je voda malo hladnija nego što bi trebalo.. Hoće li moja kornjača preživeti? Išla sam i kod veterinara, ali mi je rekao da on ništa ne zna o njima. Hvala, Ivana

O: Kornjačama su za zdrav rast, razvoj i život potrebni optimalni uslovi držanja i ishrane. Ukoliko im uslovi u terarijumu nisu zadovoljavajući, javiće se sklonost ka infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema.

Pri niskim temperaturama vode kornjače odbijaju hranu. Minimalna temperatura vode koja obezbeđuje normalno funkcionisanje vitalnih organa je 24°C a maksimalna dozvoljena temperatura je 30°C. Pošto u akvaterarijumskom načinu života kornjače nemaju uslove za hibernaciju, temperatura vode niža od 23°C ugrožava život kornjače. Kornjače prvo postaju neaktivne, a zatim gube apetit. Vašoj kornjači je potreban veći vodeni životni prostor što je jako važno za obavljanje vitalnih životnih funkcija. U malim posudama kornjača ne može da pliva a ako su posude plastične nije moguće postaviti prečišćivač i grejač koji su važni za zdravlje kornjače. Potrebno je obezbediti i deo sa suvom površinom kako bi kornjača sunčanjem obezbedila pravilnu sintezu vitamina D važnog za metabolizam kalcijuma. Kornjačama treba omogućiti sunčevu svetlost specijalnim lampama sa UVA i UVB spektrom zračenja. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog porekla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvetljenje neophodno. UVA deo spektra stimuliše apetit u reptila i nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5 %. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zameniti nakon šest meseci. Lampe je najbolje smestiti u unutrašnjost terarijuma jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svetla i apsorbcije stakla. Što se tiče ishrane, vodene kornjače se hrane u vodi jer ne mogu gutati hranu na suvom. Hrana mora biti sirova i ne sme biti začinjena a količina hrane optimalna.

Nakon hranjenja potrebno je odmah pokupiti ostatke hrane iz akvarijuma kako ne bi trulili i kontaminirali vodu. Pravilna ishrana podrazumeva davanje izbalansirane proteinske i biljne hrane: živa hrana, kao dobar izvor proteina – akvarijumski vodeni organizmi, zatim slatkovodne ribe, pileće, ćureće, goveđe meso. Od biljne hrane može se koristiti - vodeno bilje (Echinodorus amazonicus, Elodea, Egeria, Lemna minor ). Suva hrana – granule su samo dodatna hrana. Isključivo suva hrana ne može obezbediti pravilan rast i razvoj.

Povrće je dobra zamena za vodeno bilje i lako je dostupno (šargarepa, crvena salata).

Dodaci hrani: vitamini (prah ili kapi), izmrvljena sipina kost se mogu koristiti. U koliko ste obezbedili sve neophodne uslove za život Vaše kornjače, izbegli ste mnogo uzroka koji dovode do različitih patoloških stanja. Ako i posle dve nedelje kornjača ne jede i razvije još neku simptomatologiju obratite se veterinaru za opsežniji pregled i terapiju.
 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs