Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam crvenouhu kornjaču staru oko 4 meseca. Ima odlične uslove za život, veliki terarijum, kopno, filter, grejač, UV AB sijalicu, raznovrsnu ishranu. Ali u poslednje vreme je počela čudno da se ponaša, spava i danju, što ranije nije radila, ispušta zvuke slične šištanju dok diše, a povremeno i kija. Međutim i dalje jede normalno, i onaj period što ne spava provodi kao i do sada, veselo i razigrano. Da li znate šta joj je i kako da joj pomognem? Unapred hvala, Ana

O: Padom spoljašnje temperature dolazi do usporenja metaboličkih aktivnosti crvenouhe kornjače, tako da je veoma bitno proveriti temperaturu vode i terarijuma.

O uticaju temperature spoljašnje sredine na život kornjača pisali smo opširnije ovde i ovde.

Kornjače se gotovo nikad ne oglašavaju, osim za vreme parenja. Ponekad, kao reakcija na strah, uvlače glavu u oklop i pri tom ispuštaju glas nalik siktanju. Mužjaci se oglašavaju za vreme parenja, a slične zvukove mogu ispuštati i ženke koje traže mesto za polaganje jaja. Osim navedenog, oglašavanje može biti posledica promene zdravstvenog stanja, odnosno bolesti.

Patološki procesi koji zahvataju respiratorni sastav, najčešće upala pluća ili prehlada, mogu rezultirati ispuštanjem zvukova. Bolesti su u većini slučajeva vezane uz neadekvatne uslove u terarijumu. Pored karakterističnog šištanja javlja se i nazalni iscedak.

Pošto pluća kod vodenih kornjača služe i kao hidrostatski organ, životinje obolele od pneumonije gube i plivačku ravnotežu. Terapija se sastoji u primeni odgovarajućih antibiotika i vitamina, a kornjaču treba držati na odgovarajućoj temperaturi (25 - 30 stepeni).

Moj Vam je savet da se obratite veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača. Možete kornjaču da odnesete na dijagnostički pregled na Veterinarski fakultet, kako bi se na osnovu pregleda postavila dijagnoza i preduzela adekvatna terapija (ukoliko je potrebno).