Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hteo bih da znam zašto moja kornjača mužjak ujeda moju ženku kornjače za zadnju levu nogu? Hteo bih još nesto da vas pitam: ženka crvenouhe kornjače je pre oko 1 god. položila 6 jaja (ali ne odjednom nego u periodu od nekih 4 - 5 dana) u vodu (pošto nemam peskovit suvi deo terarijuma nego kamen), ja sam ih odmah prebacio u drugi akvarijum u kojem je bio pesak i stavio iznad sijalicu. Posle nekih mesec dana ja sam otkopao jaja da vidim šta se dešava i video sam da su se jaja sasušila. Da li možete da mi objasnite kako se pravi inkubator za jaja i da li će moja kornjača ponovo položiti jaja?
Aleksandar

O: U prirodnim uslovima (toplim vodama) crvenouha kornjača se pari tokom čitave godine. Nakon parenja, 5 - 10 dana, ženka polaže jaja (2 - 23 kom). U zavisnosti od temperature i vlage, inkubiranje traje 45 - 130 dana. Na temperaturi od 31°C, inkubiranje traje 58 dana, na temperaturi oko 20°C inkubiranje traje više od 100 dana.

U zarobljeništvu ženke dva puta godišnje polažu 5 - 6 jaja. U kućnim uslovima (akvaterarijum) crvenouha kornjača se retko razmnožava, jer ne postoje svi potrebni uslovi. Ukoliko ipak dođe do parenja i polaganja jaja, jaja se prebacuju u priručni inkubator koji je u stvari mali akvarijum u kojem se uz pomoć grejača sa termostatom održava konstantna temperatura od 30°C. Da bi se zadržala vlaga, akvarijum se pokrije koso položenim staklom da se na njemu kondenzovane kapi vode opet slivaju u akvarijum. Na sredini inkubatora je naopako okrenuta saksija kojoj samo dno viri iz vode, na kojem je posuda sa pomešanim tresetom i peskom, u kojima su ovlaž zatrpana jaja.

Pri izleganju mladunče probija jajčanu ljusku "kornjačinim zubom" (koji se nalazi na vrhu čeljusti) i kandžama.

O agresivnosti među crvenouhim kornjačama i razlozima njenog nastanka opširnije smo pisali ovde, ovde i ovde.