Povratak

Rane na oklopu kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kornjača je sa donje strane oklopa dobila male ranice... odvela sam je kod veterinara i dao mi je neke vitamine sa čim da je mažem jer joj je oslabio oklop.... ali joj se sad pojavila još jedna...možete li mi pomoći i reći šta da kupim?
Hvala, Violeta

O: Kao što ste i sami naveli, veterinar je izvršio klinički pregled i preporučio adekvatnu terapiju. Pratite savete Vašeg veterinara, a trudite se da Vašoj kornjači omogućite što optimalnije uslove života, kao i izbalansiranu, kvalitetnu ishranu. O ishrani kornjača smo pisali ovde i ovde.

Najčešći uzrok nastanka pomenutih promena su kvalitet vode i povrede (od okolne dekoracije - ogrebotine prilikom penjanja, plivanja ili ronjenja u vodi, podloga, opekotine i sl.) koje se naknadno komplikuju gljivičnim i bakterijskim infekcijama. Najčešće se to, u početku, primeti u vidu belih mrlja koje imaju tendenciju širenja, a izgledaju kao deo oklopa.

Ranice i truljenje oklopa često su i posledica stresa, šoka ili sindroma loše prilagođenosti na okolinu, pa se tako može javiti i kod samo jedne kornjače, ako ih se drži veći broj.
 
Kao prvu meru treba preduzeti čišćenje oklopa nežno, mekanom četkicom za zube, a zatim preduzeti lokalnu terapiju preporučenim preparatom od strane veterinara. Često se redovitim čišćenjem oklopa kroz nekoliko nedelja (uz poboljšanje uslova i kvaliteta vode u akvaterarijumu) problem rešava, ali ako se proces zanemari, dolazi do ulaska bakterija u oštećene i oslabljene delove oklopa i dubljih infekcija oklopa. Svakako obratite i pažnju na uslove života (temperatura, kvaliteta vode ...) u akvaterarijumu i ispravite one parametre koji odudaraju od normale.

O optimalnim uslovima držanja crvenouhih kornjača (niste naveli koja kornjača je u pitanju, pa pretpostavljam da se radi o vodenoj - crvenouhoj kornjači) pisali smo ovde.

Od vitaminsko - mineralnih dodataka možete koristiti: Nutri mix rep i Reptilin vitamine (Sera).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs