Povratak

Parenje vodenih kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjače stare 4 godine i mužjak već golica ženku noktima po glavi ali ona ništa, samo se okrene i ode. Šta joj je?
Nikola

O: Kornjače dostižu polnu zrelost u uzrastu od 3 - 5 godina starosti, što u mnogome zavisi od vrste i veličine kornjače. Međutim, da bi ona polno sazrela, moraju biti ispunjeni svi životni uslovi (odgovarajuća temperatura, osvetljenje, pravilna ishrana), što se postiže pravilnim formiranjem akvaterarijuma - grejač, UV lampa.

Kako kornjače stare, postaju vidljive razlike. Kada dostignu polnu zrelost razlike su vidljivije. Mužjaci su polno zreli kada dostignu veličinu od 10 cm, a ženke 16 cm telesne dužine. Rep mužjaka je duži nego rep ženke i u početnom delu širi. Osim toga, otvor kloake ženke je nešto bliži korenu repa. Trbušni deo štita ženke je ravan, dok je kod mužjaka malo udubljen, da bi pri kopulaciji penis lakše došao do kloake. U stanju mirovanja penis je gladak i uvučen u kloakalnom otvoru.

Period razmnožavanja je od početka februara pa sve do maja. Mužjak se udvara ženki na način da je kandžama prednjih nogu mazi po licu i pliva natraške okrenut licem prema licu ženke. Penjanje jedne na drugu može, a i ne mora značiti parenje. Ponekad se na taj način sunčaju.

Nakon udvaranja, mužjak ostaje na dnu do 48 sati. Ženka nosi jaja oko 2 meseca. Na suvom traži adekvatno mesto za gnezdo, što znači da joj morate u terarijumu obezbediti obalu od zemlje ili peska kako bi mogla da položi i zakopa svoja jaja. Temperatura mora da bude odgovarajuća, isto kao i ishrana.

Međutim kornjače se jako teško pare u zatočeništvu, zbog skučenosti prostora i neadekvatnih uslova držanja. Da bi uopšte došlo do polaganja jaja, vrlo je važna ishrana, koja mora sadržati dovoljne količine kalcijuma. Preporučljivo je i dodavanje kalcijumovih preparata u hranu.

Gravidne ženke nastoje da budu što aktivnije i biraju mesta u terarijumu koja su najtoplija i najviše osvetljena. Kada je ženka spremna za polaganje jaja, to se vrlo lako uočava, jer tada prekopava po mestu koje je pripremljeno za polaganje jaja, što uočavamo prljavštinom na zadnjim nogama i zadnjim marginama oklopa. Ženke u prirodi kopaju i po nekoliko mesta u koja nameravaju da polože jaja.

Ukoliko su kornjače zdrave, polno zrele i imaju sve adekvatne uslove za život (što na osnovu Vašeg pitanja ne znamo), jedino objašnjenje može biti to da ženka još uvek nije zainteresovana za partnera.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs