Povratak

Mekani oklop kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam kornjaču pre nedelju dana i danas, kada sam je uzela u ruke, videla sam da joj je oklop strašno mekan. Ne znam šta da radim, pročitala sam negde da je to usled nedostatka kalcijuma ili vitamina D. Imate li neke lekove za kornjaču i šta biste mi preporučili da radim? Unapred hvala, MIlica Cvetić

O: Problemi sa oklopom kod kornjača mogu da se jave zbog urođenih mana (ili genetski ili tokom inkubacije), mehaničkih povreda, držanja u malom akvaterarijumu, zbog nedostatka čitavog spektra sunčeve svetlosti ili prirodnog svetla i / ili deficitarne ishrane.

Mekani oklop, kao i većina bolesti kod kornjača, najčešće je usko vezan za nepravilnu ishranu i držanje. Manjak kalcijuma i vitamina D u hrani dovode do ovakvog problema. Oklop gubi na svojoj čvrstoći, a nakon nekog vremena može toliko izgubiti na čvrstoći da podseća na gumu.

Ishrana, osim gotove hrane u obliku račića i briketa, svakako treba sadržati belo pileće meso, ribu, govedinu i povrće. Kada kalcijum iz hrane dospe u sistem za varenje, za njegovu pravilnu apsorpciju i odlaganje u kosti potreban je vitamin D. Da bi se pokrenula sinteza vitamina D u organizmu svakako biste trebali imati lampu sa UV spektrom koja se postavlja iznad terarijuma. Ako kornjača nije izložena UV spektru i ako se ne hrani biljnom hranom i mesom dolazi do deficita (manjka) kalcijuma i vitamina D. Do problema sa oklopom dolazi i ako u ishrani nema kalcijuma, bez obzira na izloženost UV spektru i količini vitamina D.

Dakle, Vašoj kornjači je svakako potrebno što pre postaviti UV spektar osvetljenja i to UVA i UVB spektar u terarijum, kao i grejač. Temperatura vode mora iznositi 25-26°C, što možete postići samo uz grejač. Dok se kornjačica ne oporavi, savetujem da se podigne temperatura u terarijumu na 30°C.

Kada uklonite navedene i eventualne druge nedostatke, kornjačicu trebate lečiti. Lečenje treba započeti što pre preparatima kalcijuma i vitamina D3, i zato se što hitnije javite svom veterinaru. Kada se stanje popravi, možete nastaviti preventivno stavljati vitamine u vodu, jednom ili dva puta nedeljno.

Pored navedenog, kornjačicu možete hraniti i pilećom džigericom koja je bogata vitaminom D, ribom, cvrčcima, pužićima i sipinom kosti za ptice koja je odličan izvor kalcijuma.

Količinu kalcijuma uvek možete podizati hranom, međutim sa vitaminom D ne treba preterivati, jer višak može dovesti do istih problema kao i manjak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs