Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje crvenouhe kornjače su polomile grejač, pa dok im ne nabavim nov, grejem ih lampom. Medjutim, mojim kornjačama se dopada temperatura vazduha kod lampe, pa su dogurali kamenčiće ispod lampe, i tako se sunčaju, pa i zaspe. Međutim, mojoj kornjači su se dopali i kamenčići, kao jelo, pa su joj se zapušila creva (ali sad je ok), pa baš i nisam siguran da im ta temperatura (40°C) neće škoditi. Dakle, da li će im temperatura od 40°C škoditi? Unapred hvala, Emir!

O: Minimalna temperatura vode koja obezbeđuje normalno funkcionisanje vitalnih organa je 24°C, a maksimalna dozvoljena temperatura je 30°C.

Što se tiče temperature vazduha na sunčalištu, ona ne sme biti niža od 25°C.

Izmerite temperaturu vode u akvaterarijumu, može da se desi da je ona niža od dozvoljene, pa da zbog toga kornjače više vremena provode na ostrvu, gde im je toplije. Omogućite da temperatura vode bude od 25°C - 28°C, a nakon toga lampu iznad sunčališta malo podignite, čime ćete dobiti pad temperature vazduha na tom delu za par stepeni i temperaturna razlika između vodenog i kopnenog dela neće biti velika (npr. ako je temperatura vode 27°C, temperatura vazduha bi trebala da bude oko 32°C - 33°C, što će svakako prijati vašim kornjačama).

Morate imati na umu da za zagrevanje vode u akvaterarijumu morate imati poseban grejač, tj. ona se ne može zagrejati lampom koja se koristi za zagrevanje vazduha iznad suvog dela.

Vašim kornjačama je hladno u vodi i zbog toga većinu vremena provode na suvom delu.