Povratak

Agresija među kornjačama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjaču staru oko godinu dana. Želela bih da uzmem jos jednu mlađu, tačnije one skroz mlade pa se bojim da je moja kornjača ne povredi. Što se tiče uslova imam ogroman akvarijum sa svom pratećom opremom. Molim vas, recite mi kako će moja kornjača reagovati na novog cimera i da li je pametno da uzmem još jednu, s obzirom da je moja kornjača narasla i ima oko 300 grama?
Hvala, Tijana

O:  Uvek je najbolje, ukoliko želite da imate dve ili više kornjača, da one budu nabavljene u isto vreme, odnosno da budu približno iste starosti i veličine.

Međutim neophodno je istaći da nije pravilo da će - ukoliko u akvaterarijum unesete mlađu i manju kornjaču - obavezno doći do agresije starije i krupnije u odnosu na novonabavljenu. Svaka životinja je jedinka za sebe i reaguje drugačije, bez obzira da li se radi o istoj ili različitoj vrsti životinje.

Kod crvenouhih kornjača ovakav vid agresije ipak, na žalost, nije retka pojava, a najčešće se javlja ako zajedno borave kornjače različite starosti, odnosno različitih veličina. Agresivno ponašanje se manifestuje na različite načine, bilo kao nagon, napadanje zbog hrane ili teritorije.

Ukoliko se javi, agresivnost je teško kontrolisati, važno je da što pre uočite oblike agresije, da agresija ne bi poprimila veće razmere, u smislu nanošenja povreda drugoj životinji, koje vrlo često mogu da ugroze i život povređene kornjače.

Ukoliko se ipak odlučite da nabavite novu kornjaču i dođe do agresije, u tom slučaju je neophodno da kornjače razdvojite ili - s obzirom da imate kako kažete veliki akvaterarijum - kornjače odvojite u posebne, fizički međusobno odvojene, delove akvaterarijuma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs