Povratak

Oglašavanje kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja sedmogodišnja kornjača ponekad ispušta zvuk nalik pištanju. Šta to može da znači?
Jelena

O: Kornjače se gotovo nikad ne oglašavaju, osim za vreme parenja. Ponekad, kao reakcija na strah, uvlače glavu u oklop i pri tom ispuštaju glas nalik siktanju. Mužjaci se oglašavaju za vreme parenja, a slične zvukove mogu ispuštati i ženke koje traže mesto za polaganje jaja. Osim navedenog, oglašavanje može biti posledica promene zdravstvenog stanja, odnosno bolesti.

Patološki procesi koji zahvataju respiratorni sastav, najčešće upala pluća ili prehlada, mogu rezultirati ispuštanjem zvukova. Bolesti su u većini slučajeva vezane uz neadekvatne uslove u terarijumu. Iako niste to naveli, pretpostavljam da imate vodenu kornjaču. Kako su to kornjače koje narastu do 30 centimetara, veličina terarijuma mora biti odgovarajuća.

Vodene kornjače dosta prljaju vodu i stoga se preporučuje postavljanje filtera za vodu. Pri zameni vode poželjno joj je dodati sredstva koja za sebe vežu hlor i teške metale. Temperatura vode mora iznositi 25-26°C, pa je potreban i grejač. Osim navedenog, potrebno je i osvetljenje sa UV spektrom, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D, odgovornog za transport i metabolizam kalcijuma.

Ishrana mora biti raznolika, sadržati osim gotove hrane i sveže pileće i goveđe meso, goveđu jetru i srca, ribu, povrće, a povremeno možete dodati i sipinu kost kao izvor kalcijuma i vitaminske kapi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs