Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam crvenouhu kornjaču dugu 8,5 cm i ovog meseca nije uopšte porasla. Obično poraste po 5 - 8 mm mesečno pa me zanima šta može biti uzrok toga.
Unapred hvala, Emir

O: Za zdravlje crvenouhe kornjače bitno je da se čuva u uslovima koji joj odgovaraju. O potrebnim uslovima za držanje i uzgoj crvenouhih kornjača možete više pročitati ovde. Leđnji štit mlade kornjače je krovastog oblika i zelenkaste boje, a trbušni deo je žute boje sa koncentričnim crnim krugovima. Kod starijih ti krugovi nestaju i ostaju samo na donjem delu leđnog i trbušnog oklopa.

Prvobitna boja se menja, naročito mužjaci vremenom dobijaju tamniju boju. Mužjaci dostignu veličinu od 10 cm, dok ženke mogu narasti do 20 cm.

Pravilno uzgajane i zdrave kornjače imaju sledeće osobine: živahne su i ako je okrenemo na leđa odmah pokušava da se vrati u prvobitni položaj. Noge su im čvrste, hod stabilan, a izgled kože fiziološki. Okolina očiju treba da je čista, a same oči da su sjajne i da ne leže preduboko u očnoj duplji, kao i da ne budu egzoftalmične. Kod mladih kornjača, gornji deo štita je tvrđi u odnosu na trbušni.

Rast je karakteristika svih mladih organizama. Pod dejstvom unutrašnjih i u zavisnosti od kvaliteta spoljašnjih faktora, organizam raste brže ili sporije. Naime, rast je genetski determinisan, ali se intenzitet rasta menja i zavisi od ishrane, starosti, uslova spoljašnje sredine, stresa ili postojanja nekog zdravstvenog oboljenja. Kornjače koje žive u prirodi znatno sporije rastu u odnosu na kornjače koje se drže u zatočeništvu. Veoma je važno da mladima obezbedimo pravilnu ishranu kako bi ispunili sav genetski potencijal.

Kada se izlegu, mladi su dugački oko 28 mm i teški 6-8 g. Pri pravilnoj ishrani, za jednu godinu narastu do 62 mm i 150 g težine. Prvih nedelja, mladi rastu u širinu, kasnije u dužinu. Ženke mnogo brže napreduju od mužjaka i mogu imati i do 900 g. Što je starija kornjača, to sporije raste, ali se rast ne zaustavlja. U kućnim uslovima rastu znatno brže nego u prirodi.

Razlozi prestanka rasta mogu biti mnogobrojni, ali najčešće su vezani za nepravilnu ishranu ili za neadekvatne uslove držanja, a najbitnije je da je temperatura suvog i vlažnog dela odgovarajuća, kao i odgovarajuća veličina vodenog dela, jer je poznato da kornjače slabije rastu u skučenom prostoru. Za mlade kornjače je potrebno obezbediti dužinu akvaterarijuma od min. 50 cm, širinu 35 cm i visinu 30 cm, dok je za odrasle potrebno obezbediti dužinu od 120 cm, širinu od 60 cm i visinu od 60 cm. Na dno akvaterarijuma je potrebno staviti filter, preko kojeg se stavi sloj šljunka koji ima funkciju dodatnog filtera.

Ako primetite bilo koje pokazatelje bolesnog stnja, vodite Vašu kornjaču veterinaru na pregled.