Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Napravio bih terarijum za leopard gekona, pa me interesuje kakvu podlogu da stavim i koliko često treba da se menja? Još nešto... da li mogu držati dve različite vrste guštera u jednom terarijumu i koje,  pored leopard gekona? Hvala, Andrej

O: Leopard gekon je gušter koji se lako privikava na život u terarijumu. Odrastao gekon teži od 60 - 80 grama, a narastu do 25 cm. Veoma lako prihvati i društvo čoveka, pa ga možete držati u rukama. Terarijum bi trebalo napraviti da bude veličine 80 x 40 X 30 cm. Kao podlogu možete koristiti pesak ili mešavinu treseta i peska u srazmeri  2:3, kao i sitno granulirani šljunak.

Temperatura bi tokom dana trebalo da se kreće u granicama 25 - 30 °C, a tokom noći 18 - 22 °C. Temperaturu možete podešavati podnim grejačima, a tokom dana tu ulogu može preuzeti lampa.

Vodu piju retko, jednom u toku nedelje, ali im mora biti stalno dostupna. Vodu menjate na 2 - 3 dana. Za zdravlje i dobar apetit, veoma je važno obezbediti im mesto u terarijumu gde bi se mogli sakriti. Nedostatak mesta za skrivanje kod njih izaziva konstantan stres koji može oslabiti apetit, pa dovesti do mršavosti i pada otpornosti. Ovo mesto možete jednom nedeljno poprskati vodom, kako biste im na taj način lokalno povećali vlažnost, koja im je veoma važna u periodu presvlačenja.

Leopard gekon uglavnom vrši nuždu na jednom mestu. Feces se stvrdne i nema neprijatnih mirisa, ali se iz higijenskih razloga to mesto mora redovno čistiti. Dovoljno je jednom nedeljno očistiti to mesto, dok kompletnu zamenu podloge možete obaviti jednom u par meseci. Ako su im svi uslovi zadovoljeni, leopard gekon je izuzetno dobrog zdravlja.

Ako se odlučite za čuvanje više gekona, onda je bitno da nikako ne stavljate u isti terarijum dva mužjaka zajedno sa ženkom, jer su oni teritorijalni i protivnika proganjaju do smrti. Preporučljivo je da se čuvaju 1 mužjak i 2 ženke.

Ne bih Vam preporučila da držite dva guštera različitih vrsta u istom terarijumu, jer zahtevaju različite uslove držanja, imaju različite navike, a gekoni su teritorijalni, pa nije isključeno da bi bili agresivni prema novom gušteru.

Dodatne informacije o ishrani leopard gekona, možete više pročitati ovde.