Povratak

Crvenouha kornjača - osnovne informacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka crvenouhe kornjače (Džordž) starog skoro 3 godine. Džordž je već sada veliki oko 15 cm i pre neki dan sam mu kupio akvaterarijum od 100 litara. Zanima me šta imate u ponudi od opreme za akvaterarijume i kako bi mi najbolje bilo da ga opremim i da mu stvorim što prirodnije uslove za život. Takodje sam kupio i potapajući filter za vodu sa protokom od 500 litara na sat, ali on ne može da postigne da očisti ono što Džordž uspe da zaprlja. Imate li neki savet kako najbolje i najduže da održim čistoću vode, kao i o idealnoj temperaturi vode, podlozi, ostrvu i ostalom.
Unapred zahvalan, Milutin

O:  Crvenouhe kornjače, koje ne žive u zatočeništvum nastanjuju različita staništa, sporotekuće vode, močvare i jezera. Tokom dana se odmaraju, akumulirajući energiju solarnih zraka, a noću se hrane puževima, punoglavcima, odraslim insektima I njihovim larvama, a mogu koristiti i hranu biljnog porekla. U zatočeništvu im treba obezbediti što približnije uslove, adekvatnu hranu, kao i prostran, čist akvaterarijum. U uslovima kućnog držanja, brže napreduju, nego na slobodi.

Veličina akvaterarijuma treba da je oko 60 l, što znači da ste Vi izabrali odgovarajući. Trebalo bi da mu obezbedite 2/3 vodenog dela i 1/3 suvog dela. Iznad suvog dela treba postaviti lampu sa UVA i UVB zracima, čime se imitira sunčanje. Ovo je veoma bitno, jer ovi zraci stimulišu sintezu D vitamina, kojeg nema dovoljno u hrani. Lampe stavite sa unutrašnje strane, iznad suvog dela, ali da ne budu na većoj visini od 30cm.

Temperatura vode treba da je minimum 24 stepena, a idealna je od 26 - 30 stepeni. Za filtraciju vode koriste se motorne pumpe koje se redovno  čiste i peru.  Sva voda iz akvaterarijuma menja se jednom u 10 dana , ali se povremeno menja polovina vode. Jednom mesečno potrebno je potpuno isprazniti akvaterarijum i sve detaljno oprati.

Kornjače se hrane dva puta dnevno. Postoji veliki izbor kvalitetne gotove hrane koja se stavlja na površinu vode. Povremeno se daju meso ribe i piletina. Nepojedeni ostaci hrane se obavezno moraju odstraniti jer njihovi raspadni produkti predstavljaju povolju sredinu za razvoj patogenih bakterija koje mogu poremetiti optimalne uslove života ili čak dovesti do infekcije.

Pumpa koju ste kupili je odgovarajuća, ali kornjače spadaju u velike zagađivače, pa obratite pažnju na količinu hrane koju mu dajete, višak obavezno sklonite, ili mu dajte samo ono što može da pojede.

U ponudi Pet centra ima veliki izbor opreme za Vaš akvaterarijum od različitih proizvođača: gotova hrana, akvaterarijumi različitih veličina, ukrasi, UVA, UVB lampe itd.

Savetovala bih Vam da nas posetite i uz konsultaciju sa našim akvaristom odlučite šta je najbolje za Vašu kornjaču.