Povratak

Držanje vijetnamskog praseta u stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Živim na Novom Beogradu u stanu i planiram nabaviti vijetnamsko prase. Da li je moguće da se drže u stanu ako redovno izlaze napolje i da li je legalno? Hvala!

O: Vijetnamsko prase (eng. pot-bellied pig), kao što i sam naziv kaže, je vrsta mini-svinja koja potiče iz Vijetnama. Ova vrsta svinja raste do 4 godine starosti, a žive i preko 20 godina.

Prema svojim veličinama, koje dosežu kao odrasli primjerci, mogu se uporediti sa srednje velikim do velikim rasama pasa. Takođe, postižu telesnu težinu od 8 kg pa sve do 136 kg. Osim po izgledu i veličini, karakteriše ih i ravne i po strani položene uši, kao i ravan rep.


Više o vijetnamskom prasetu je pisala koleginica Mirjana Pejčić dr. vet. med., u tekstu koji prilažem u nastavku Vijetnamsko prase.

Za držanje na otvorenom potrebno im je osigurati senovito mjesto, zaštitu od kiše i vetra, kao i suvu stelju za spavanje. Može poslužiti i velika kućica za psa. Kao i psi, zahtevaju trčanje, dnevno po terenu veličine teniskog igrališta. Tokom vrućine vole da se valjaju po vodi (jer se ne znoje). Vrlo su čiste životinje. Kod držanja u manjem dvorištu, nuždu obavlja na jednom mestu, najčešće najudaljenije od mesta gde jedu i spavaju. Vrlo lako ih možete priviknuti na obavljanje nužde na jednom mestu u kući ili stanu. Naravno, mogu se držati u kući, međutim zahtevaju mnogo pažnje i kretanja.

Svinje su poprilično inteligentna životinjska vrsta te se kao i mnoge druge životinje mogu poprilično prilagoditi i socijalizovati za život s nama. Međutim, u određenim slučajevima, njihova inteligencija može nam stvoriti i probleme. Naime, one su skoro stalno zaigrane i zainteresirane za okolinu kao i tvrdoglave i osetljive. Stoga, ako im se ne pruži dovoljna stimulacija, rad i igra, postati će im dosadno što često vodi u moguću destrukciju i poremećaje u ponašanju različitog oblika.

Ovu životinju je moguće držati u stanu samo ako imate dovoljno prostora. Vijetnamsko prase dostiže veličinu psa velike rase i može biti teško uglavnom oko 50kg. Uz redovnu šetnju i negu, moguće ga je držatati u stanu.

Da bi proverili da li je legalno držanje neke životinje u našoj zemlji možete se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, departmanu za Veterinu.